Radio 2

Pier van Blankenberge krijgt opknapbeurt: “Hij moet er terug uitzien zoals het origineel in 1933“

De werken aan de bekende pier van Blankenberge zijn begonnen. De wandelweg zal de komende vier jaar onder handen worden genomen, en moet er na de renovatie terug uitzien zoals de pier in het interbellum. “De pier was niet meer veilig op lange termijn”, zegt uitbater van de pier, Sebastiaan Defoort.

De wandelweg van de bekende pier van Blankenberge ondergaat de komende vier jaar een metamorfose. Vandaag starten de werken en wordt er alvast een metershoge damwand geplaatst: “Er worden vandaag zo’n 800 dampalen in de grond geslagen. Nadien wordt het hier drooggezet, zodat men er beter aan kan werken”, zegt minister van onroerend erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA).

De renovatie van de pier zal 10 miljoen euro kosten, waarvan de Vlaamse overheid 6 miljoen euro zal betalen. De opfrisbeurt kon niet langer op zich laten wachten, zegt de uitbater van de pier, Sebastiaan Defoort. “De pier is zowel esthetisch als structureel ten einde. Hij lijdt aan betonrot en is ook niet meer veilig op lange termijn. Nu is het echt tijd om te vernieuwen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Pier wordt opnieuw opgebouwd zoals hij eruit zag tijdens het interbellum

Sebastiaan Defoort, uitbater van de pier

Het kopgebouw op de pier werd vernieuwd in 2003 en blijft dus staan, maar de rest van de constructie wordt wel aangepakt. “Het gebouw en de wandelweg zijn erfgoed, dus dat betekent dat hij opnieuw authentiek wordt opgebouwd zoals in het interbellum. Hij moet er dus terug gaan uitzien zoals hij origineel werd gebouwd in 1933.”

Uniek aan onze kust

De pier zelf werd al gebouwd in 1894. Dat was toen nog een gietijzeren versie, maar de Pier zoals we hem vandaag kennen, is gebouwd in 1933.  Een pier van deze omvang zie je wel vaker in Engeland, maar dat is hier veel zeldzamer, merkt Defoort op. “De pier heeft bepaalde troeven. Enerzijds heb je het unieke zicht, maar ook belangrijk is dat je in België, maar waarschijnlijk ook in Frankrijk, geen enkele pier op deze schaal gaat vinden.“

De horecazaken in het gebouw op de Pier zullen toegankelijk blijven voor het publiek. Aan beide kanten van de bestaande wandelweg komen er tijdelijke toegangswegen. Zo komt er langs de linkerkant een toegangsweg voor wandelaars, en aan de rechterkant een doorgang voor onder meer gemotoriseerde voertuigen van leveranciers of hulpdiensten. 

Meest gelezen