Puurs-Sint-Amands wordt "solidair" en gaat vluchtelingen begeleiden: "We moeten daarin het voortouw nemen"

Puurs-Sint-Amands gaat extra aandacht besteden aan vluchtelingen. De gemeente is een zogenoemde solidaire gemeente geworden, die zich zal engageren om vluchtelingen te begeleiden. 

De solidaire gemeenten zijn vorig jaar in het leven geroepen als reactie op de schrijnende omstandigheden in vluchtelingenkampen. Net als 15 andere gemeenten, wordt nu ook Puurs-Sint-Amands een solidaire gemeente. De gemeenteraad keurde er een samenwerking goed met Vluchtelingenwerk Klein-Brabant - Willebroek. 

Wat er gebeurt in de vluchtelingenkampen, laat onze gemeente niet onberoerd

Peter Van Hoeymissen, schepen van Sociale Zaken (CD&V)

"Wat er gebeurd is in Griekenland en ook in Italië, laat weinig mensen onberoerd, ook onze gemeente niet. 75% van de gemeenteraad heeft daarom voor de samenwerking gestemd", zegt schepen van Sociale Zaken, Peter Van Hoeymissen (CD&V). 

Verantwoordelijkheid nemen

"We zijn in totaal met 16 gemeenten, want ook de gemeente Bornem komt er nog bij. Ik denk trouwens dat meer en meer gemeenten gaan volgen", gaat de schepen verder. "Het is een goed begin en we moeten daar het voortouw in nemen, want als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kan je voorkomen dat mensen moeten samentroepen in vluchtelingenkampen." 

Puurs-Sint-Amands vangt nu al 23 vluchtelingen op. Dat zullen er niet meer worden, maar de vluchtelingen zullen dus wel beter begeleid worden. De gemeente zal bijvoorbeeld meewerken aan de uitbouw van een buddysysteem, waarbij vluchtelingen gekoppeld worden aan aan vrijwilligers. Voor minderjarigen zal de gemeente dan weer pleeggezinnen zoeken. 

Meest gelezen