foto: Google Maps

Reglement uniek Genks erfpachtproject wordt bijgestuurd: "Succes voor grondgebonden woningen, maar niet voor appartementen"

Het Genkse stadsbestuur heeft het toewijzingsreglement voor woonproject “In de Bres” aangepast. In 2019 wilde de stad woningen op de markt brengen voor jonge gezinnen met een grondaandeel dat niet verkocht werd, maar verpacht. Omdat 7 van de 16 grondaandelen nog niet in erfpacht werden gegeven, stuurt de stad de regels bij. 

In 2019 gaf de stad Genk bouwgronden in erfpacht in de Bresserstraat en de Loofstraat, een Belgische primeur. Jonge kopers zouden op deze manier aan een betaalbare en energiezuinige woning moeten geraken. “In de grondgebonden woningen was meteen veel interesse”, legt schepen Alessandro Cucchiara (Vooruit) uit. “Negen van deze tien pachtwoningen werden in een korte periode toegewezen, een resultaat dat we graag meenemen naar de toekomst. Maar de tweewoonsten - appartementen en duplexen - trokken geen kopers aan. Omdat dit project een experiment betreft, moeten we de regels durven bijsturen. Daarom trekken we de voorwaarde rond 20-jarige woonverplichting voor dit soort woonsten in. Nu het reglement is aangepast, willen we graag een tweede oproep doen aan geïnteresseerden.”

Het nieuwe toewijzingsreglement kwam dinsdagavond voor op de gemeenteraad. 27 raadsleden stemden voor, en er waren 12 onthoudingen. 

Meest gelezen