Videospeler inladen...

Onrust in Gent na ontruiming Sint-Pietersplein, 2 jongeren opgepakt. Burgemeester De Clercq: "Dit maakt mij boos"

Op het Sint-Pietersplein in Gent zijn woensdagavond opstootjes geweest met feestende jongeren toen de politie het plein wilde ontruimen. Tientallen studenten keerden zich tegen de politie en bekogelden hen met glas en bakken bier. Er zijn twee jongeren opgepakt en de komende dagen worden er extra agenten ingezet. In de loop van de dag komt de politie samen met de burgemeester om te kijken welke extra maatregelen genomen kunnen worden. Ook in Leuven heeft de politie het Ladeuzeplein moeten ontruimen wegens de drukte. 

Het was woensdagvond opnieuw erg druk op het Sint-Pietersplein in Gent. De politie had eerder al beslist om bijkomend toezicht te houden. "Rond half 7 zijn onze agenten ter plaatse begonnen met de jongeren aan te spreken om voldoende afstand te houden en mondmaskers te dragen", zegt de lokale politie. 

"Maar toen we merkten dat de regels niet voldoende meer gevolgd werden, zijn we het plein beginnen te ontruimen rond half 8. De meesten gaven gehoor, maar een honderdtal studenten weigerden."

Arrestaties

Daarop zouden de jongeren zich tegen de politie zijn beginnen te keren. Er werd ook gegooid met glas en bakken bier. De politie op haar beurt chargeerde terug. Er werden ook arrestaties verricht, maar het is nog niet duidelijk hoeveel mensen opgepakt zijn.

Ook daarna bleef de sfeer nog een tijdje grimmig. Verschillende groepen studenten hadden zich verplaatst naar andere straten. Intussen zouden de meeste jongeren wel weer naar huis zijn en is de rust weergekeerd.

Verslaggever Tijs Neirinck was in Gent.
Bekijk hier zijn bijdrage en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) laat weten dat er de komende dagen extra agenten worden ingezet om toezicht te houden op samenscholingen. Hij reageert teleurgesteld en boos. 

"Wat zich heeft afgespeeld op en rond het Sint-Pietersplein is intriest. Ik betreur het enorm. Dit maakt mij boos", zegt hij aan VRT NWS. "Dit is een slag in het gezicht van alle studenten en alle mensen die zich wel goed aan de regels houden. Het is een kleine groep die het verpest voor de rest en dit is onaanvaardbaar."

Ook in Leuven was het erg druk. Het stadspark en het Sluispark werden in de namiddag al afgesloten omdat er te veel volk was. 's Avonds troepten heel wat mensen samen op het Ladeuzeplein. De politie heeft het plein ontruimd. Iedereen is braaf vertrokken. 

Bekijk hier een verslag van de drukte in Leuven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen