Radio 2

Sint-Niklaas lanceert openluchtexpo met muurschilderingen en andere streetart

In de week van 22 april tot 2 mei organiseert Sint-Niklaas voor het eerst het kunstenfestival “NAFT”. Het is een festival met aandacht voor kunst in de openbare ruimte. “We werken met kunstenaars uit België en Nederland”, klinkt het. 

Dit jaar wordt voor het eerst de openluchtexpo “NAFT” georganiseerd in Sint-Niklaas. NAFT is de opvolger van een festival dat van 1988 tot 2016 liep. Na zo’n 5 jaar vindt de stad dat het tijd is om een nieuw kunstenfestival te organiseren. 

Kunstenaars uit België en Nederland

NAFT is een soort van openluchtexpo waar bezoekers in het straatbeeld verschillende kunstwerken kunnen bewonderen. Maar ook in tentoonstellingszaal Zwijgershoek zullen video’s, performances en installatiekunstwerken te zien zijn.  

“We werken voor het festival samen met 18 kunstenaars uit België en Nederland”, vertelt curator Bart Warnier. “Op verschillende plaatsen in de openbare ruimte zijn er al kunstwerken te zien. Vandaag wordt nog een nieuwe muurschildering ingehuldigd, op een steenworp van de Grote Markt.”

Extra aandacht voor streetart

Het is niet toevallig dat NAFT het leven wordt ingeroepen, de stad wil namelijk extra inzetten op streetart. "Als er een nieuw werk in het straatbeeld verschijnt, dan krijgen we daar heel toffe reacties op. Zowel van omwonenden als van passanten", vertelt schepen Bart De Bruyne (GROEN). "Door corona hebben we andere vormen van ontspanning moeten ontdekken. Wandelen en tentoonstellingen bezoeken horen daarbij. Streetart is eigenlijk de ideale combinatie." 

Radio 2
kasto80

Meest gelezen