Brugge doet 70.000 euro aan herstellingen in Jan Breydelstadion: “Risico op betonstukken die naar beneden vallen”

Het stadsbestuur van Brugge gaat ruim 70.000 euro aan herstellingen doen in het stadion van Club en Cercle Brugge, en dat terwijl er een nieuw stadion komt. Het geld is vooral bedoeld om de betonstructuren aan te pakken. “Elke euro die we er moeten insteken, is een weggesmeten euro, maar veiligheid gaat voor”, vindt schepen van Sport Franky Demon (CD&V).

Het Jan Breydelstadion wordt gebruikt door voetbalploegen Club en Cercle Brugge, en is intussen 45 jaar oud. Vorig jaar spendeerde de stad nog 110.000 euro aan kosten om de elektriciteit te vernieuwen. En dit jaar wordt een budget van 70.000 euro vrijgemaakt om het betonprobleem aan te pakken. Wij doen dit liever niet, want dit stadion is voorbijgestreefd. Het nieuwe stadion komt er natuurlijk maar binnen een paar jaar, dus we kunnen niet anders”, zegt schepen van Sport Franky Demon (CD&V).

Er is nood aan een nieuw stadion, waar we geen dergelijke onkosten voor moeten maken 

Francky Demon (CD&V), Brugs schepen van Sport

De betonstructuren van het stadion blijken niet meer stabiel te zijn. Daardoor zou de constructie van het dak bijvoorbeeld niet meer helemaal veilig zijn, merkt Demon op. “We hebben het dak onderzocht met drones en klimmers. Daaruit blijkt dat er hier en daar wat risico is op betonstukken die naar beneden zouden kunnen vallen.”

70.000 euro is veel geld voor een stadion dat binnen een paar jaar toch verdwijnt, en dat voelt ook bij Demon wrang aan. “Elke euro die we er moeten insteken, is natuurlijk een euro die weggesmeten is, maar veiligheid gaat voor. Het is duidelijk dat er nood is aan een nieuw stadion, waar we geen dergelijke onkosten meer voor moeten maken." 

Verantwoordelijk voor kosten

De stad Brugge heeft als eigenaar van het stadion een gebruiksovereenkomst met Club en Cercle Brugge. Daarin staat ook dat zij de factuur moet betalen voor dit soort onderhoudswerken. “Als goede huisvader garanderen wij de veiligheid van dit stadion”, zegt Demon daarover.

Club Brugge krijgt een nieuw stadion, in de buurt van waar het oude nu staat, een beetje verderop. Die nieuwe voetbaltempel moet zo’n 100 miljoen euro kosten, terwijl Cercle dan zou verhuizen naar een nieuw stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Daar is een vergunning voor aangevraagd, maar tot het nieuwe er is, blijven de twee clubs het Jan Breydelstadion gebruiken.

Meest gelezen