foto: Radio 2

Verbluffend: 2.000 jaar oud skelet krijgt opnieuw een gezicht in Gallo-Romeins museum

In Tongeren zijn tientallen skeletten geanalyseerd, afkomstig uit oude Romeinse graven. Enkele gezichten zijn nu gereconstrueerd en het resultaat is verbluffend.

In 2013 kwam tijdens opgravingen in Tongeren een Romeins grafveld aan het licht dat dateert uit het begin van onze jaartelling. Eén graf trok de aandacht van de onderzoekers: dat van een volwassen man en twee kinderen. Ze werden samen begraven. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de kinderen broer en zus zijn. De man is geen familie. De goede bewaarstaat van de schedelresten en de resultaten van het DNA-onderzoek lieten toe om gezichtsreconstructies uit te voeren. 

DNA en 3D

"Uit DNA kan je veel afleiden", zegt onderzoeker Henk van der Velde. "De kleur haar, de kleur ogen, de kleur huid. Op basis van al die info hebben we hen kunnen reconstrueren." Er werd een 3D-scan gemaakt van de schedel en met stokjes werd de weefseldikte aangegeven. "Een specialist, die ook voor de politie gezichtsreconstructies maakt, heeft al die weefseldiktes opgevuld. Dan hebben we de haar- en huidskleur erbij gezet. Het is een combinatie van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en fantastisch artistiek talent." 

(lees verder onder de foto)

foto: Radio 2

Mysterieus graf

Het graf was best mysterieus. De man en de jongen lagen begraven op hun buik, het meisje op haar zij. Een opmerkelijk detail: het meisje had haar armen om de benen van de volwassen man geklemd. De onderzoekers dachten dan ook eerst dat het om een graf ging van een vader met zijn kinderen. Uit DNA-onderzoek blijkt echter dat er geen biologische verwantschap bestaat tussen de man en de kinderen. De jongen en het meisje zijn wel nauw verwant: ze zijn broer en zus. Mogelijk is hier sprake van een samengesteld gezin, en was de man dus de stiefvader.

Vanaf 1 mei zullen de gezichten te zien zijn in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

foto: Radio 2

 

In het Gallo-Romeins museum vind je ook de expo "Oog in oog met de Romeinen". Je kan er een deel van de collectie van het British Museum bezichtigen: levensgrote beelden van Romeinse keizers en goden, grafstenen met opschriften, juwelen, wapens,… (video)

Videospeler inladen...

Meest gelezen