Versplinterde socialisten in Aalst herenigen als Vooruit: "Onze verloren kinderen zijn terug thuis"

In Aalst zullen de 2 verschillende socialistische partijen bij de komende verkiezingen opnieuw onder 1 naam naar de kiezer trekken. Zeven jaar geleden leidde een interne discussie nog tot een afscheuring. De plooien zijn nu opnieuw glad gestreken. De moederpartij en de splinterpartij gaan nu op in de beweging Vooruit na bemiddeling van voorzitter Conner Rousseau.

Het politieke landschap in Aalst werd 7 jaar geleden grondig hertekend na een fikse discussie binnen de toenmalige SP.A. Een deel van de Aalsterse fractie weigerde toen, ook na druk vanuit de partijleiding, om met CD&V en N-VA in zee te gaan en een gemeentebestuur te vormen. Dat leidde tot een echte breuk binnen SP.A Aalst. Er kwam een afscheuring onder leiding van Ann Vande Steen. Zij trok met enkele medestanders naar de kiezer met de LijstA. De versplintering leverde de socialistische familie geen goede resultaten op, zowel SP.A als LijstA zette slechte verkiezingsresultaten neer. 

“Er zijn opnieuw vonken”

“We komen van ver maar we werken opnieuw heel goed samen in de gemeenteraad en ook persoonlijk klikt het opnieuw beter. Dat is heel erg belangrijk. Ik voel me goed bij deze nieuwe stap”, benadrukt Vande Steen. “We laten het verleden achter ons.” Het feit dat de voormalige SP.A een naamsverandering ondergaat en verandert in een bredere beweging, is ook een verklaring voor het feit dat de plooien opnieuw glad gestreken konden worden. “Ik ben heel erg enthousiast dat we opnieuw zullen samenwerken”, zegt Sam Van De Putte (voormalig SP.A).

Twee fracties, één beweging

In de gemeenteraad zullen de twee socialistische partijen verschillende fracties blijven vormen. Van De Putte en Ann Vande Steen zullen er samen kopman en -vrouw zijn. “We gaan de gemeenteraden samen voorbereiden, de vragen goed doorspreken. We zullen een tandem vormen”, zegt Vande Steen nog. “Politiek gaat niet over wie scoort, maar over inhoud. Het maakt voor mij niet uit wie de spits is”, benadrukt Van De Putte. Wie lijsttrekker wordt bij de volgende verkiezingen, in 2024, lijkt dus nog geen uitgemaakte zaak. 

Grote ambities: "Moeten mee besturen"

Voorzitter Conner Rousseau heeft met de herenigde socialistische familie in Aalst grote ambities. Hij wil dat Vooruit in 2024 in het gemeentebestuur raakt. “We gaan met veel nieuwe mensen Aalst veilig, sociaal en duurzaam maken. We willen het verschil maken en dat kan enkel als we mee besturen.” 

kasto80

Meest gelezen