Zes tieners over de nieuwe coronamaatregelen: van "motivatie raakt op" tot "het mocht nog strenger"

De paasvakantie zal dit jaar een week langer duren voor het lager en secundair onderwijs (voor wie geen examens heeft). Het Overlegcomité heeft beslist dat vanaf volgende week alle lessen worden opgeschort, en er komt ook geen afstandsonderwijs. Maar het wordt sowieso wel een paasvakantie met strengere maatregelen. Wat denken tieners en jongeren over de nieuwe beslissingen van het Overlegcomité? Te streng of niet streng genoeg? En heeft die extra week vakantie wel zin? We pikten er 6 reacties uit.

Briek Vanden Wijngaarden (15): "Van mij mochten de maatregelen nog strenger"

"Ik vind de nieuwe maatregelen wel goed, ook dat de scholen een week vroeger sluiten. Zo kunnen veel besmettingen worden voorkomen. Voor mij mochten de maatregelen zelfs nog strenger, met een volledige lockdown gedurende enkele weken. Op die manier kunnen veel besmettingen worden vermeden en krijgen we hopelijk een meer normale zomer."

Videospeler inladen...

Layla Eyers (19): "Ook hogeschoolstudenten kunnen extra week paasvakantie gebruiken"

"Ik zit met een dubbel gevoel. Ik vind het zo jammer voor alle mensen met contactberoepen die opnieuw moeten sluiten. Zeker omdat ze nog maar pas terug open zijn. Langs de andere kant begrijp ik dat deze beslissingen zijn genomen. De regering doet dat met de beste bedoelingen." 

"Ik vind het alleen jammer dat er niet veel rekening wordt gehouden met het hoger onderwijs. Wij hebben al de hele tijd enkel online les en ook wij kunnen een week extra paasvakantie gebruiken. Voor de rest kijk ik vooral heel erg uit naar een zorgeloze zomer en hoop ik dat we snel opnieuw een terrasje kunnen doen."

Videospeler inladen...

Zazie Van de Meersch (14): "Scholen waren misschien beter al sneller gesloten"

"De nieuwe maatregelen vind ik zeker nodig. Ik denk zelfs dat de scholen beter al iets sneller waren gesloten, dan zouden de coronacijfers nu misschien iets minder hoog zijn. Dat winkels enkel op afspraak mogen werken, lijkt me wel moeilijk om te organiseren. Als er in grote winkels zoals Ikea maar 50 mensen binnenmogen, dan ga je lang in de rij moeten staan, denk ik."

Videospeler inladen...

Seb Vandael (14): "Lastig dat de manier van lesgeven voortdurend verandert"

"Ik zit niet echt in met de verstrengde coronaregels. Ik heb liever wat strenger en korter in plaats van minder strenge regels die langer duren. Ik vind het ook logisch dat de buitenbubbels beperkt worden, al had ik liever gehad dat we nog met zes mochten afspreken buiten. Dan kon ik nog met mijn volledige vriendengroep afspreken."

"Dat de scholen dichtgaan, vind ik niet erg, maar ik vind het wel lastig dat de manier van lesgeven voortdurend verandert. Ik heb dan liever dat de scholen volledig sluiten om dan daarna voltijds naar de klas te kunnen gaan."

Videospeler inladen...

Nika Van Gijsel (11): "Extra vakantie klinkt leuk, maar er is niets te doen"

"Ik vind het superspijtig dat de scholen gaan sluiten. Een week extra vakantie klinkt leuk, maar er gaat niks te doen zijn. Je kan niet op reis of gaan zwemmen (zwembaden zijn wel open, maar de recreatiezones en suptropische zwembaden zijn wel dicht, red.), niet met een grote vriendengroep afspreken, niet op kamp... en nog zoveel meer. Maar niets doen, is ook geen goed idee. Dan zou het aantal besmettingen alleen maar blijven stijgen."

Videospeler inladen...

Morgane Michel (18): "Het wordt moeilijk om gemotiveerd te blijven"

"Ik vind de verstrengde maatregelen jammer, maar wel noodzakelijk. Ik ben eerstejaarsstudente aan de universiteit en heb sinds september welgeteld 2 hoorcolleges en 3 practica op de campus gehad. En nu gaan we weer overschakelen naar online lessen... Ik begin te merken dat het moeilijk wordt om gemotiveerd te blijven."

Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens: “Kinderen snakken naar ademruimte, houd speeltuinen open”

“Kinderen en jongeren zouden niet zo zwaar getroffen mogen worden en moeten de laatsten in de lijn zijn om de druk van de maatregelen te voelen", zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. “Kinderen zijn misschien niet fysiek, maar wel psychisch kwetsbaar voor corona. Al denk ik wel dat er weloverwogen beslissingen genomen zijn en dat het noodzakelijk is om maatregelen in te voeren. Hopelijk kunnen scholen op 19 april weer voltijds open.”

Vrijens is momenteel vooral bezorgd over de paasvakantie zelf. “Ik denk dat het heel moeilijk is voor jongeren en kinderen dat hun plannen weer in het water vallen. Ze snakken echt naar een beetje ademruimte en vrijheid om toch wat leuke dingen te kunnen doen. Ik wil gemeenten oproepen om hun speeltuinen, skateparken en pleintjes open te houden. Zo kunnen jongeren toch nog een beetje genieten op een veilige manier.”

Daarnaast benadrukt Vrijens dat er tijdens de paasvakantie noodopvang beschikbaar zal zijn voor kinderen met werkende ouders, maar ook voor kinderen die het thuis moeilijk hebben en kinderen uit een kwetsbare doelgroep. 

Meest gelezen