VRT NWS lanceert EDUbox over cultuur voor jongeren

Cultuur is meer dan enkel theater en schilderkunst. Cultuur is iets van elke dag: het gaat ook over hoe we wonen, communiceren, eten en werken. Maar waarom is cultuur zo belangrijk? En hoe kunnen we ons cultureel bewustzijn vergroten? Met de EDUbox Cultuur probeert VRT NWS jongeren bewust te maken van wat cultuur inhoudt en zo hun blik op de wereld te verruimen.

Vraag aan jongeren wat volgens hen cultuur is en ze zullen in eerste instantie mogelijk niet verder komen dan de Mona Lisa, Shakespeare en La La Land. Maar cultuur is veel meer dan dat. Ook mode, muziek, dans, games en zelfs wiskunde maken deel uit van cultuur. Waar het in feite om gaat, is de manier waarop iedereen betekenis geeft aan de wereld waarin hij of zij leeft.

Zo bekeken is cultuur iets waar we elke dag mee bezig zijn, niet in het minst de jongeren zelf. Ze geven de wereld mee vorm door hoe ze zich kleden, wat ze eten, waarover ze praten en wat ze delen op hun sociale media. Daar bewust naar leren kijken, vergroot bovendien hun cultureel bewustzijn. Dat is belangrijk, omdat jongeren zo als burger een kritische houding ontwikkelen én een brede blik op de wereld krijgen.

Om leerlingen uit het middelbaar onderwijs te helpen met het vormen van een groter cultureel bewustzijn ontwikkelde VRT NWS een EDUbox over het thema. De leerlingen krijgen aan de hand van tal van voorbeelden uit hun eigen leefwereld een beter inzicht in wat cultuur betekent en waarom het belangrijk is. Daarnaast komen ze meer te weten over de culturele vaardigheden en oefenen ze die aan de hand van Reflector, een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde foto-app.

Bekijk hier de trailer van de EDUbox en lees nadien verder onder de video:

In de klas of online

Dit educatief pakket is specifiek gemaakt op maat van jongeren. Het kan op twee manieren gebruikt worden. In de klas kunnen leerlingen in kleine groepjes zelfstandig aan de slag gaan met behulp van digitale fiches op een interactieve website. Deze zijn gekoppeld aan een uitgebreid luik audiovisueel materiaal.

Of ze kunnen de EDUbox individueel doorlopen dankzij de interactieve videoles, wat in tijden van afstandsonderwijs handig kan zijn voor leerkrachten.

Beide lesvormen zijn op identieke wijze opgebouwd. Ze starten met een introductie, gevolgd door een klein stukje theorie en verschillende opdrachten. Stap voor stap krijgen de leerlingen zo meer grip op het brede begrip cultuur en leren ze hun blik op de wereld te verruimen.

VRT NWS maakte voor deze EDUbox reportages met verschillende artiesten, zoals muzikant en tatoeëerder Tijs Vanneste en beeldend kunstenaar Shirley Villavicencio Pizango. Ook radiopresentator Sander De Keere (Klara) tekent present. Hij helpt de leerlingen met Reflector en gidst hen door de interactieve les.

Meer weten? Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud van de EDUbox en hoe je hem kan gebruiken.

EDUbox

De EDUbox Cultuur is de nieuwste aanvulling in de reeks EDUboxen van VRT NWS, het educatief concept om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema.

Dit lespakket is tot stand gekomen in samenwerking met CANON Cultuurcel, de afdeling van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid die een brug wil bouwen tussen het onderwijs en de culturele wereld. Ook het Kenniscentrum Media- en Cultuurparticipatie (van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel) en het platform voor jonge kunstliefhebbers Art United werkten mee aan deze EDUbox.

Meest gelezen