FLORIAN VAN EENOO

Wase trekpaarden wereldwijd in trek, van Polen tot Amerika: “Zelfs Japanners vragen naar de paarden"

Wase trekpaarden zijn weer helemaal in, ook in het buitenland. Nergens in België worden er meer veulens gekweekt dan in het Waasland.  Tijdens de topjaren waren er 40.000 veulens in de regio. “Ik kreeg zelfs telefoon uit Japan voor 2 merries”, vertelt paardenfokker Jozef Colman uit Moerzeke.

Het Belgische trekpaard kent een heel lange geschiedenis. “Aan het einde van de 19e eeuw waren de trekpaarden economisch gezien heel belangrijk in Belgie. In de 2 wereldoorlogen waren de paarden ons belangrijkste exportproduct, zelfs belangrijker dan kolen en staal. In de jaren 50 zijn grote landbouwbedrijven in Wallonië overgeschakeld op tractoren. Op dat moment werden de beste trekpaarden verkocht aan Oost-Vlaanderen, omdat er daar nog veel kleine landbouwbedrijven waren”, vertelt Jan De Boitselier, voorzitter van VZW Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard. 

"In Oost-Vlaanderen bevinden zich de meeste trekpaarden van heel België. Nu zijn er 180 veulens. Dat klinkt veel, maar het is eigenlijk heel weinig als je dit met de topjaren gaat vergelijken. Toen werden er 40.000 veulens in het Waasland geboren."

Ik heb 2 merries gegeven aan de Japanners, omdat ze een fokkerij willen oprichten
Jozef Colman paardenfokker

Wase trekpaarden in Japan

“De Belgische paarden zijn rustige dieren, dat is bijvoorbeeld ideaal voor het trekken van een koets. Deze paarden zijn ook niet gefokt op snelheid, maar wel op kracht en beweging. Een van mijn paarden heb ik 5 jaar geleden uitgevoerd naar Japan. Nu zijn de eigenaars op zoek naar nog 2 merries omdat ze een fokkerij willen oprichten”, vertelt paardenfokker Jozef Colman. 

Belgie is altijd een paardenland geweest

"Ook voor sportpaarden is het Waasland een belangrijk fokgebied. Dat heeft te maken met de natuur, de grond en het gras. Het moet de juiste bodem en temperatuur hebben om paarden te fokken. In Oost-Vlaanderen zitten we met een gematigd klimaat, daarom worden de beste paarden hier gefokt." 

In Oost-Vlaanderen zitten we met een gematigd klimaat, daarom worden de beste paarden hier gefokt
Jan De Boitselier, voorzitter van VZW Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard

"Interesse vanuit het buitenland was er altijd. Maar nu stijgt de vraag enorm om ook fokkerijen op te richten. Vandaag worden er zo'n 700 tot 800 veulens in Belgie geboren. Die veulens gaan massaal naar het buitenland, zoals Japan, China, Rusland en Amerika", zegt De Boitselier nog.

"Trekpaarden worden niet echt meer gebruikt voor economische doeleinden, maar eerder als hobby. Fokkers die nu met zulke paarden werken, zijn fanatieke mensen. Ze steken daar veel geld en tijd in. Het zijn meestal de kleinkinderen die deze traditie nog verderzetten", besluit Jan De Boitselier.  

kasto80

Meest gelezen