Al zeker 50 skeletten opgegraven in Lier: "Niemand wist dat hier zo'n groot grafveld lag"

Er zijn al zeker 50 skeletten gevonden bij archeologisch onderzoek in Lier, aan het Sionsplein. Vorige week konden archeologen er al 16 skeletten opgraven, maar daarmee stopte het niet. Dat er de voorbije dagen nog zoveel meer skeletten werden gevonden, overstijgt ieders verwachtingen. "Het is heel uitzonderlijk dat een grafveld van deze omvang niet bekend is", zegt archeologe Inger Woltinge op Radio 2 Antwerpen. 

Vorige week nog vonden archeologen 16 skeletten aan het Sionsplein in Lier, in de Rosbeiaardstraat. Inmiddels zijn er al 50 skeletten gevonden, en dat is heel bijzonder. "We vinden wel vaker skeletten in stedelijke context, maar bij zo veel skeletten moet je spreken van een grafveld", vertelt archeologe Inger Woltinge in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. "Tot nu toe wist niemand dat het daar lag. Het is heel uitzonderlijk dat een grafveld van deze omvang niet bekend is." 

Tussen 17e en 18e eeuw

Wat het grafveld daar precies doet, is nog niet geweten. Eerst werd gedacht dat het bij het Sionklooster hoorde, maar in het grafveld werden zowel mannen als vrouwen gevonden. Aangezien er in het klooster vroeger enkel nonnen woonden, is die piste uitgesloten. Wel was er vroeger ook een gasthuis in de buurt, aan de andere kant van het water. Het kan dus ook gaan om een niet-christelijke begraafplaats.

Toevallig vonden we gisteren nog een manchetknop uit de 18e eeuw

Archeologe Inger Woltinge

"We hebben wel een redelijk goed idee van de periode waaruit de individuen afstammen", gaat Woltinge verder. "Bij het eerste skelet dat we onderzochten, vonden we een muntje dat dateerde uit de 16e eeuw. Maar toevallig vonden mijn collega's gisteren nog een manchetknop die eerder uit de 18e eeuw komt. Daarom denken we dat het gaat om een periode tussen de 17e en 18e eeuw." 

Nog meer skeletten?

Ongeveer de helft van de zone die onderzocht moet worden, is nu opengelegd. Vanaf nu zullen de archeologen in het noordelijke stuk voortwerken. Zo storen ze de bouwwerken niet die er nog altijd aan de gang zijn. Het valt nog af te wachten hoeveel skeletten er nog gevonden zullen worden. 

Aanvankelijk zouden de archeologen maar een paar dagen bezig zijn, maar intussen duren de opgravingen al twee weken. Wellicht gaat hun werk ook nog verder tot na de paasvakantie. 

Meest gelezen