Nieuwe locatie van "Het Lam Gods" in Gent moet meesterwerk internationale boost geven

Vanaf vandaag kunt u in de Gentse Sint-Baafskathedraal "Het Lam Gods" van de broers Van Eyck bewonderen in het gloednieuwe bezoekerscentrum. Bij de opening hoort ook een internationale campagne, al zijn buitenlandse toeristen op dit moment nog niet welkom in ons land. Toerisme Vlaanderen wil met deze campagne het meesterwerk - en de spectaculaire reis die de panelen hebben gemaakt - in de kijker zetten.

Twee jaar, zolang duurden de werken aan het bezoekerscentrum van "Het Lam Gods" in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Er werden restauratiewerken uitgevoerd en een nieuwe ingang gebouwd. Nu is "Het Lam Gods" eindelijk te bezichtigen op de nieuwe plaats in de Sacramentskapel, achteraan de kathedraal. Bij de werken werd ook aan de beleving van de bezoekers gedacht. Zo kom je met behulp van augmented reality meer te weten over de geschiedenis van "Het Lam Gods" en de Sint-Baafskathedraal.

Naast het meesterwerk van de broers Van Eyck kunnen bezoekers ook een beperkt aantal topstukken aanschouwen. Zo kan je het oudste document behorend aan de Sint-Baafskathedraal bezichtigen, namelijk het negende eeuwse Evangelarium van de heilige Livinus, en de grafsteen van Hubert Van Eyck, die samen met zijn jongere broer Jan Van Eyck "Het Lam Gods" schilderde.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Na corona zal dit centrum helpen de toeristen terug naar Vlaanderen te lokken

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), is blij met het nieuwe bezoekerscentrum en legt uit waarom "Het Lam Gods" zo belangrijk is voor ons land: “Voor Vlaanderen zijn de Sint-Baafskathedraal en "Het Lam Gods" van onschatbare waarde. Ze tonen de rijkdom van de Vlaamse cultuur en geschiedenis."

Maar niet alleen op vlak van cultuur en geschiedenis is het paneel van de broers Van Eyck relevant, ook op vlak van toerisme speelt het schilderij een belangrijke rol, vertelt minister Diependaele: "Voor Gent en de hele regio zullen deze nieuwe beleving van "Het Lam Gods" en het bezoekerscentrum een enorme aantrekkingspool zijn voor toeristen. Vorig jaar kwamen hier 1 miljoen mensen op bezoek. Na corona zal dit centrum helpen de toeristen terug naar Vlaanderen te lokken.”

Dankzij de modernste technologieën stap je in de crypte van de Sint-Baafs Kathedraal 600 jaar terug in de tijd van Van Eyck

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme

Ook Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme, hoopt met "Het Lam Gods" het toerisme terug te bevorderen: "Eens de coronacrisis achter ons ligt, zal de internationale strijd om toeristen te overtuigen van een bezoek opnieuw losbarsten. Met de rijke geschiedenis en de meesterwerken van Van Eyck, Rubens en Brueghel, hebben we goud in handen om kunstliefhebbers uit alle hoeken van de wereld naar Vlaanderen te lokken. Dankzij de modernste technologieën stap je in de crypte van de Sint-Baafs Kathedraal 600 jaar terug in de tijd van Van Eyck. ”

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de verhuis van "Het Lam Gods". De tekst gaat daaronder verder:

Videospeler inladen...

Twee broers in de sporen van het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Van Eyck

Toerisme Vlaanderen wil dat nieuwe bezoekerscentrum promoten met een internationale campagne, waarin twee broers uit Antwerpen "Het Lam Gods" achternareizen. Het meesterwerk maakte de voorbije eeuwen immers een ongelofelijke reis en de verschillende panelen raakten verspreid. Zo namen de Franse revolutionairen het mee naar Parijs in 1794 en belandde het in de 19e eeuw in Berlijn. Pas in 1920 werden de 18 panelen herenigd in Gent.

De Antwerpse broers Jonas en Stijn Steyaert © Ellen Pollard

Tijdens hun reis door Europa praten de broers Jonas en Stijn Steyaert met experts en leren ze de verrassende geschiedenis van het meesterwerk kennen. Deze rondreis is te volgen via sociale media of via de documentaire "Het Lam Gods: de terugkeer van zijn goddelijke kleuren". Die titel verwijst naar de impact van tijd en reizen op de kleuren van het schilderij. De oorspronkelijke kleuren zijn pas door de recente restauratie weer zichtbaar.

Ook Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, is blij met de nieuwe campagne én het nieuwe bezoekerscentrum van "Het Lam Gods": "Vandaag kan je onze Vlaamse Meesters in alle toonaangevende musea ter wereld bewonderen, maar als je écht wil weten hoe ze gewoond, geleefd en gewerkt hebben moet je nu eenmaal in Vlaanderen zijn. Voor mij is de opening van het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal een absolute blikvanger binnen ons "Vlaamse Meesters"-programma. De broers Steyaert laten ons nu alvast virtueel meereizen in de voetsporen van dit meesterwerk."

Bekijk hier de documentaire "Het Lam Gods: de terugkeer van zijn goddelijke kleuren":

Videospeler inladen...

Meer info?

Tickets om "Het Lam Gods" te bezichtigen in het gloednieuwe bezoekerscentrum, kunt u reserveren via de nieuwe website van de Sint-Baafskathedraal.

Meest gelezen