AFP or licensors

Amerikaanse president Joe Biden tijdens eerste persconferentie: "Ik ben verkozen om dingen gedaan te krijgen"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst sinds hij aan de macht kwam, nu twee maanden geleden, een persconferentie gehouden. Daarin toonde hij zich vastberaden, maar tegelijk pragmatisch. "Ik ben verkozen om dingen gedaan te krijgen." Biden noemde enkele prioriteiten op naast de coronacrisis en verraste ook enigszins door aan te kondigen dat hij in 2024 opnieuw kandidaat wil zijn, mét Kamala Harris als running mate.

Joe Biden is al twee maanden en enkele dagen aan de macht, maar had tot nog toe geen enkele persconferentie gegeven. Vandaag was dus zijn vuurdoop als president. "Hij heeft de test met verve doorstaan", stelde VRT NWS-correspondent Björn Soenens vast. "Hij antwoordde vrij ontspannen op de vragen."

Biden sneed een hele resem onderwerpen aan. Zo kondigde hij met trots aan dat er in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn 200 miljoen vaccins ingeënt zullen zijn. Een versnelling is dat ten opzichte van zijn aanvankelijke doelstelling van 100 miljoen vaccins in de eerste 100 dagen.

Naast de coronacrisis wil Biden zich ook meer en meer beginnen toeleggen op een aantal andere "langetermijnproblemen", zoals immigratie en de wapenwetgeving. De voorbije weken en maanden is het aantal migranten dat de VS via de Amerikaans-Mexicaanse grens wil binnenkomen, weer enorm gestegen. Ze hopen dat Biden een soepeler beleid zal voeren dan zijn voorganger Donald Trump. Vaak gaat het om niet begeleide minderjarigen. 

Maar Biden wijt de problemen aan de grens vooral aan het volgens hem slechte beleid van zijn voorganger. Er was bijvoorbeeld te weinig opvang voor minderjarige migranten. Tegelijk wijst hij er op dat het probleem jaarlijks terugkomt en er elk jaar bij het begin van het jaar een significante toename van migranten is aan de grens. 

Biden benadrukt dat een meerderheid van die migranten ook wordt teruggestuurd. Hij wil het immigratiesysteem in zijn land weer opbouwen na de "puinhoop" onder Trump en belooft snel beterschap en hulp voor de landen waar de jonge migranten vandaan komen.

Door de coronamaatregelen mocht maar een beperkt aantal journalisten aanwezig zijn tijdens de persconferentie.
AFP or licensors

Biden toonde zich tijdens zijn persconferentie als een pragmatische president die de zaken wil aanpakken. "Ik ben verkozen om dingen gedaan te krijgen", klonk het. Wat het buitenlands beleid betreft, noemde hij Noord-Korea de topprioriteit. Hij waarschuwde het Noord-Koreaanse regime dat de VS zal antwoorden als het voor de escalatie kiest, maar zei ook open te blijven staan voor diplomatie. 

Met China wil Biden niet de confrontatie opzoeken. Hij dringt er wel op aan dat het land zich aan de internationale regels over handel houdt, zoals eerlijke concurrentie en eerlijke handel. Biden benadrukte ook dat hij samen met zijn bondgenoten China verantwoordelijk zal blijven stellen voor zijn houding tegenover Taiwan, Hongkong, de Zuid-Chinese Zee en de situatie van de Oeigoerse minderheid in China.

Xi Jinping heeft geen enkel democratisch botje in zijn lichaam

De Amerikaanse president Joe Biden over zijn Chinese collega.

De Chinese president Xi Jinping kreeg ook nog een steek van Biden, die Xi nog goed kent uit zijn periode als vicepresident onder Barack Obama. "Ik heb uren en uren met hem doorgebracht en ben ervan overtuigd dat hij gelooft dat democratie geen toekomst heeft. Hij heeft geen enkel democratisch botje in zijn lichaam", zei Biden, "maar hij is een heel slimme vent."

Wanneer de Amerikaanse troepen uit Afghanistan zullen weg zijn, kon Biden niet zeggen. 1 mei wordt moeilijk, gaf hij aan, maar hij kan zich ook niet inbeelden dat er volgend jaar nog Amerikaanse soldaten in Afghanistan zullen zijn. In eigen land wil Biden tot slot met een groot plan de lamentabele infrastructuur aanpakken.

Biden verraste de door de coronamaatregelen beperkt aanwezige pers door aan te kondigen dat hij zich in 2024 opnieuw kandidaat wil stellen voor het presidentschap. Wegens zijn hoge leeftijd, Biden zal dan al voorbij de 80 zijn, werd her en der al gezegd dat hij er dan de brui aan zou geven. Maar Biden heeft blijkbaar toch de ambitie om door te gaan. Met Kamala Harris opnieuw als vicepresidentskandidaat, als ze dat wil. "Mijn plan is om mij kandidaat te stellen voor herverkiezing. Dat is mijn verwachting." Definitief noemde hij zijn plannen niet. Of het inderdaad zover komt, zullen de komende jaren dus moeten uitwijzen.

Bekijk de bijdrage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen