Stad Brugge

Brugge zoekt vrijwilligers om luchtkwaliteit te meten: “Af en toe een ritje maken met onze meetfiets”

Stad Brugge zoekt gewone Bruggelingen die tijd willen maken om af en toe rond te fietsen met apparatuur die de luchtkwaliteit van de stad meet. De medewerkers van het stadslabo doen dat al 10 jaar zelf, maar hebben daar nu niet meer genoeg tijd voor. 

Ze zoeken een vijftal mensen die het zien zitten om af en toe met hun meetfiets te rijden. Dat is een gewone stadsfiets, geen elektrische, maar wel met een bak met meetapparatuur op het bagagerek. Om daar vlot mee te kunnen werken moeten de vrijwilligers wel een korte opleiding volgen.

“Het is de eerste keer dat de stad daarvoor vrijwilligers inschakelt”, zegt schepen Minou Esquenet (CD&V). “Op die manier betrekken wij burgers bij ons beleid en doen we aan een soort van burgerwetenschap. Zij kunnen ons helpen om cijfers te verzamelen over de luchtkwaliteit, die overigens zeer goed is in onze stad. Door de metingen met die fiets, gecombineerd met sensoren in de stad, weten wij continu hoe onze luchtkwaliteit is.

Vaste routes

Het is de bedoeling dat vrijwilligers enkele vastgelegde routes met de meetfiets rijden die ze kunnen volgen met een fietsgps. Die routes zijn de 11 officiële fietsroutes van Brugge. Die resultaten worden dan vergeleken met fietstrajecten langs de hele drukke autowegen.  Alles wordt rechtstreeks doorgestuurd naar de wetenschappers. De fietser kan ook zelf zien wanneer hij door een sterk vervuild gebied fietst.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Diane Patfoort van het Stadslabo. 

Meest gelezen