Congolees gerecht wil Generaal John Numbi berechten in moordzaak Chebeya

De naam van topgeneraal John Numbi gaat al over de tongen sinds de moord op menenrechtenactivist Floribert Chebeya in 2010.  Als vertrouweling van oud-president Kabila bleef Numbi jarenlang buiten schot. Na nieuwe getuigenissen grijpt het gerecht nu in. Alleen is de vogel intussen gaan vliegen. 

De Congolese justitie is met een onderzoek gestart naar het voormalige hoofd van de nationale poltie, Generaal John Numbi. Hij wordt ervan verdacht de moord te hebben beraamd op de bekende mensenrechtenactivist Floribert Chebeya en zijn chauffeur Fidèle Bazana. Chebeya leidde de organisatie le Voix des sans voix, die de luis in de pels was van de opeenvolgende presidenten Mobutu, Laurent en Joseph Kabila. Chebeya was op 1 juni 2010 naar het kantoor geroepen van Generaal Numbi in Kinshasa. Een dag later werd zijn lichaam in zijn auto gevonden, en werd een seksmoord in scène gezet. Uit de autopsie bleek dat hij overleden was aan een hartstilstand en daarvoor was mishandeld. Het lichaam van de chauffeur is nog altijd niet teruggevonden. 

rouwregister in huis van Floribert Chebeya, Kinshasa juni 2010, foto Katrien Vanderschoot

bal aan het rollen

Generaal Numbi werd al snel door mensenrechtenactivisten genoemd als de opdrachtgever. Maar hij bleef zijn onschuld staande houden en kon als vertrouweling van oud-president Kabila jarenlang uit de handen blijven van het gerecht. Vorig jaar kreeg de zaak een nieuwe wending, toen Luitenant-kolonel Christian Ngoy Kenga-Kenga werd aangehouden, en in februari dit jaar ook adjudant Jacques Mugabo. De twee waren bij verstek veroordeeld tijdens het proces in 2011. 

Nog belangrijker was het getuigenis van twee andere politieagenten aan de zender Radio France International. Zij bekenden onlangs aan RFI dat ze betrokken waren bij de moord en ze wezen Generaal Numbi aan als hun opdrachtgever.  Het is op basis van die getuigenissen dat meer dan 100 NGO's en ook het VN-bureau voor de mensenrechten erop aandrongen om Numbi op te pakken. Nu heeft het Congolese gerecht heeft beslist om de zaak te heropenen en de betrokkenheid van John Numbi te onderzoeken. 

Het gerecht kreeg beschuldigingen in handen tegen Numbi als vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Floribert Chebeya, en gaat die ook onderzoeken.
Bernard Takahishe Ngumbi, interim-minister van Justitie, Congo

Maar John Numbi is wellicht niet meer in Congo. Na het aantreden van de nieuwe president Tshisekedi is hij in ongenade gevallen. Midden vorig jaar trok hij zich terug op zijn boerderij in het zuidwesten van het land, in Haut-Katanga. Vandaar is hij volgens verschillende bronnen twee weken geleden naar Zambia of Zimbabwe vertrokken, toen hij voelde dat de grond hem te heet onder de voeten werd. Hoe hij ongezien is kunnen ontsnappen is een raadsel. 

Volgens een aantal bronnen heeft het Auditoraat-Generaal op 17 maart al een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Numbi. Hij moest zich melden op zijn kantoor in Kinshasa. Maar toen de Generaal niet opdaagde, zouden de agenten van de militaire inlichtingendienst naar zijn huis zijn gegaan, waar ze alleen de lijfwacht van Numbi aantroffen. De man zelf was intussen al het land uit. 

De weduwe van Floribert Chebeya en een aantal mensenrechtenorganisaties, willen dat Congo er bij Zimbabwe op aandringt om Numbi uit te leveren en te berechten. 

Meest gelezen