familie Van Parys

Dankzij de koeien van Steven en Fien uit Zulte brandt het licht bij de buren: "We hebben zelf een biogascentrale"

Landbouwers Steven en Fien uit Zulte hebben een biogascentrale op de boerderij waarmee ze stroom maken die de buren kunnen aankopen. Voor de boeren betekent het een nuttig gebruik van de koeienvlaaien én een lagere factuur. "Voorwaarde is wel dat de mest vers is."

Steven Van Parys is ingenieur, had zijn eigen bedrijf in machinebouw, maar besloot enkele jaren terug om de boerderij van zijn ouders over te nemen. Zijn kennis van machinebouw gebruikt hij nu handig op de boerderij waar de moderne koeienstal van de familie verbonden is aan een biogascentrale. Daar gaat de koeienmest naartoe en wordt energie geproduceerd die de hele boerderij van stroom voorziet. De stroom die over is, wordt verkocht via energieplatform Bolt, een leverancier gespecialiseerd in lokale stroom. 

De mest moet zo vers mogelijk zijn. We krijgen de mest best zo snel mogelijk van de koe naar de reactor

Technisch

De techniek van biogascentrales bestaat al lang, weet Van Parys, maar er is steeds meer inzicht in. Hij weet bijvoorbeeld dat er verse mest nodig is om biogas te maken. In de mest zit methaangas. "De mest moet zo vers mogelijk in de reactor geraken zodat er een maximum aan methaan aanwezig is. In de reactor breken bacteriën de mest af waardoor er nog meer methaan vrijkomt. Dus er worden zoveel mogelijk gassen geproduceerd waarmee dan energie en warmte worden gemaakt."

Zo vers mogelijk, dat is in de praktijk zo snel mogelijk, binnen het uur. "De koe laat het vallen, in de stal zijn er mestschuiven die over de grond slepen en die om de 3 kwartier mest naar een verzamelput brengen. Van daar gaat die om het uur naar de reactor. 

Toch nog mestafval

De verwerking van koeienvlaaien tot biogas en energie betekent niet dat het mestprobleem is opgelost legt de landbouwer uit. "Je hebt toch nog afval, er is nog altijd mest. Maar het is wel een hulpmiddel om de  klimaatdoelstelling te halen." 

"Je kan er groene energie uithalen. Als de mest in de wei valt dan komt het methaangas in de lucht en in de atmosfeer terecht." Methaan is een broeikasgas, teveel daarvan leidt tot opwarming van de aarde. "Dus is het een win-winsituatie", legt Steven uit. "We maken energie voor ons eigen bedrijf, het is beter voor het klimaat en de overschot aan energie wordt teruggegeven aan het net en verkocht zodat iemand anders er ook nog iets aan heeft."

kasto80

Meest gelezen