BEKIJK: Waarom wilde Club Brugge naar de beurs? Waarom werd de beursgang afgeblazen? En is dit nu uitstel of afstel?

Maart roert soms zijn staart en Club Brugge trekt zijn staart in: vandaag werd bekend dat de voetbalclub toch niet naar de beurs trekt. Morgen zou Club de sprong naar de beursvloer van Euronext wagen, maar “omwille van de marktomstandigheden” blijft blauw-zwart voorlopig financieel in het Jan Breydelstadion. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck en UHasselt-econoom Anneleen Michiels leggen uit wat er is gebeurd.

Waarom wilde Club Brugge naar de beurs trekken?

De krant De Tijd kwam een maand geleden te weten dat Club Brugge als eerste Belgische voetbalclub naar de beurs zou trekken. Veel bedrijven trekken naar de beurs omdat ze vers geld willen ophalen. “Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze een grote investering willen doen, willen uitbreiden of groei willen financieren”, legt Anneleen Michiels uit.

Maar dat was niet de bedoeling van Club. “Club Brugge wilde alleen bestaande aandelen verkopen”, gaat Michiels verder. “De huidige aandeelhouders wilden dus cashen en een groot deel van hun investering verkopen.” Dat zou hen naar schatting 50 à 70 miljoen opbrengen.

Bekijk hier de uitleg van Michaël Van Droogenbroeck over de plannen van Club Brugge en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Waarom werd de beursgang afgeblazen?

De beursgang was voor morgen voorzien, maar werd vandaag op de valreep afgeblazen. Club Brugge liet in een persbericht weten dat het bedrijf “omwille van de marktomstandigheden” afziet van de geplande beursgang. 

“Daar kan je niet zoveel uit opmaken”, zegt Michaël Van Droogenbroeck. Maar net als Anneleen Michiels weet hij dat er achterliggend niet genoeg interesse was om de beursgang te doen slagen. Club zag de bui al hangen: bij beursintroducties wordt meestal op grote investeerders gerekend, maar uit alles bleek dat de interesse bij hen niet groot was. 

“Dat is toch wel een blamage”, zegt Michaël Van Droogenbroeck in deze video (lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Het verbaast professor Michiels ook niet dat er weinig interesse was. “In België was Club Brugge de eerste voetbalclub die naar de beurs wilde trekken, maar in Europa is slechts een select clubje van voetbalclubs die al beursgenoteerd zijn - waaronder Manchester United, Ajax Amsterdam en Juventus Turijn. We zien dat die clubs het op de beurs ook niet zo goed doen en dat er ook niet zoveel interesse is in hun aandelen.” 

"Club Brugge doet het op dit moment financieel goed, maar het blijft een risicovolle investering. Vandaar dat grote beleggers er waarschijnlijk niet zoveel interesse in hebben."

Beluister hier de uitleg van econome Anneleen Michiels in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

Is het nu uitstel of afstel?

Club Brugge liet vandaag in een persbericht weten dat de beursgang werd uitgesteld. Maar wordt dit definitief afstel? Dat is natuurlijk koffiedik kijken. Professor Michiels denkt alvast dat we op korte termijn niet mogen verwachten dat de club opnieuw een poging zal wagen, “alvast niet dit jaar”. 

Michaël Van Droogenbroeck wikt en weegt het ook in zijn antwoord:

Videospeler inladen...

Meest gelezen