Federale regering gaat strenger toezien op telewerkregels en desnoods ook strenger straffen

De federale regering zal de regels op telewerk sterker controleren en de sancties voor bedrijven die ze niet naleven ook opdrijven. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd na het Overlegcomité van gisteren. De straffen kunnen gaan tot de sluiting van bedrijven die de regels aan hun laars lappen. Om de controle op de regels te vergemakkelijken lanceert minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne een digitaal registratiesysteem waarop werkgevers verplicht moeten aangeven hoeveel werknemers een functie hebben waardoor ze niet thuis kunnen werken.

Het stijgende aantal besmettingen doet zich voor in de gezinnen, op de scholen en op het werk. Dat zou komen omdat de regel van het verplichte telewerk nogal soepel wordt geïnterpreteerd. Dat leidt uiteraard tot meer contacten tussen mensen, en dus tot een groter risico op de verspreiding van het coronavirus.

Dat is verplicht voor alle bedrijven die personeel in dienst hebben

Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS)

"Telewerk is een van de gouden regels om de verspreiding van het coronavirus te verhinderen", zegt minister Dermagne. "Wordt deze gouden regel te vaak met voeten getreden? Zeker. Daarom heb ik voorgesteld de controle op verplicht telewerk te verscherpen."

Vanaf zaterdagavond is er op de website van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid een elektronisch registratiesysteem beschikbaar. "Dat is verplicht voor alle bedrijven die personeel in dienst hebben", verduidelijkt Dermagne. De bedrijven zullen verplicht moeten aangeven hoeveel mensen ze in dienst hebben en hoeveel personeelsleden niet kunnen telewerken. 

Zo hoopt Dermagne dat de controles op de telewerkregels makkelijker kunnen verlopen. "De sociale inspecteurs kunnen bij een controle wat is doorgegeven eenvoudigweg vergelijken met de situatie ter plaatse", aldus de minister.

Lees voort onder de tweet.

Volgens het kabinet van minister Dermagne zijn sinds 17 december al 14.410 werkgevers gecontroleerd op telewerk. 2.704 (18,7 procent) van hen bleken in overtreding. 1.476 overtreders kregen een waarschuwing, 60 kregen de gelegenheid om zich aan te passen aan de regels, 56 kregen een proces-verbaal.

In totaal voeren 819 inspecteurs van verschillende diensten controles uit op de werkvloer, onder meer op covidmaatregelen als telewerk. 

Dermagne benadrukt dat de telewerkregels ook gelden voor de overheidsdiensten en dat de  covidmaatregelen ook daar worden gecontroleerd.

Meest gelezen