Photo VUB

VUB ontwikkelt nieuwe app om wateroverlast in steden beter in kaart te brengen

De VUB stelt de innovatieve app FloodCitiSense voor: met de medewerking van burgers willen ze beter in kaart brengen waar er wateroverlast kan optreden in de stad Brussel. "We willen bijdragen aan een betere aanpak en preventie van wateroverlast." Een participatief wetenschapsproject voor burgers: een soort CurieuzeNeuzen als het ware, maar dan specifiek voor hevige regenval en wateroverlast in steden. 

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) startte jaren geleden dit project op, en bouwde het uit tot een internationaal onderzoek. Nu de app ontwikkeld is, wordt het project in een eerste fase uitgerold in drie steden: Rotterdam, Birmingham en Brussel. 

"Lokale wateroverlast precies inschatten is moeilijk", zegt VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren. "Ons participatief onderzoeksproject FloodCitiSense wil dit verhelpen door een waarschuwingsdienst voor wateroverlast te ontwikkelen." Concreet kunnen burgers die de (gratis) app installeren ingeven wanneer het hard regent en eventuele wateroverlast melden. Voor alle duidelijkheid: dit project focust op een stedelijke omgeving, en niet op rivieren of landelijke gebieden. 

"De bedoeling is om te kijken wanneer rioleringsnetwerken het niet meer aankunnen", zegt Verbeiren. "We willen specifiek wateroverlast in steden in kaart brengen." (lees door onder de video) 

Bekijk hier een animatievideo van het internationale projectteam die uitlegt waar het precies over gaat:

Videospeler inladen...

"Hoe meer deelnemers, hoe beter"

Professor Verbeiren doet een concrete oproep:  “De onderzoeksfase van de app is afgelopen en in Brussel willen we nu graag evolueren naar een operationele fase. Daarvoor hebben we nood aan een zo groot mogelijk aantal gebruikers die hun observaties delen via de app. Hoe groter de community, hoe beter. Zo kunnen we zoveel mogelijk gebieden systematisch in kaart brengen Ook het melden van hevige regen zonder wateroverlast is heel relevant, omdat dit toelaat om onze voorspellingen te verbeteren. Met de voorspellingen kunnen we bijdragen aan een betere aanpak en preventie van wateroverlast.”

We willen bijdragen aan een betere aanpak en preventie van wateroverlast

De app is ontwikkeld in samenspraak met de burgers zelf, en met de lokale overheden, vertelt Verbeiren aan VRT NWS. Er is ook overlegd met het KMI, dat nu al een app heeft waarin gebruikers bepaalde waarnemingen of weerfenomenen kunnen melden. 

De VUB wil samenwerken met het KMI, dat nu al een buienradar aanbiedt, zodat voorspellingen van hevige regenval ook beter gelinkt kunnen worden aan lokale wateroverlast. "We weten door klimaatverandering dat regenval tijdens de zomer heviger en intenser kan verlopen. De app kan dus zeker zijn nut bewijzen." 

CurieuzeNeuzen voor wateroverlast

Nu ligt de focus dus op de analyse van het Brussels Gewest, maar het is de bedoeling om op termijn breder te gaan. De app laat gebruikers buiten Brussel overigens nu al toe om data door te geven. Het wordt dus eigenlijk een soort CurieuzeNeuzen-project, maar dan niet met de focus op luchtkwaliteit maar op hevige regen en wateroverlast: "Ook dit is inderdaad een burgerwetenschapsproject, waarbij mensen een belangrijke én actieve bijdrage kunnen leveren aan wetenschappelijk werk. Een belangrijk verschil is dat de luchtkwaliteit continu gemonitord wordt en verandert, terwijl wateroverlast - gelukkig - niet iets is dat zich elke week voordoet," zegt Verbeiren. 

Meest gelezen