Volgens Gezinsbond zijn ouders het "kotsbeu": "De emmer is vol, noodopvang moet worden uitgebreid"

De Gezinsbond wil een uitbreiding van de noodopvang voor ouders die hun kinderen niet zelf kunnen opvangen tijdens de extra week paasvakantie volgende week. Sommige lokale besturen organiseren noodopvang, maar alleen voor ouders met een essentieel beroep. En da's te strikt, volgens de Gezinsbond. "Ik daag u uit om drie weken lang voor een jong kind te zorgen, dat kan je niet combineren met thuiswerk", aldus algemeen directeur Jeroen Sleurs.

Het was een tijdje onduidelijk, maar het onderwijsveld zette gisterenavond de puntjes op de i:  de extra week paasvakantie in het lager en middelbaar onderwijs is wel degelijk een week vakantie. Leerkrachten moeten wel beschikbaar blijven, maar de lessen zijn opgeschort. Ook online lessen zijn er dus niet, al mogen leerlingen in het middelbaar volgende week nog wel hun examens op school gaan afwerken. 

Een extra week vakantie betekent voor veel ouders ook een extra week hun (bijna) tiener in huis, dat vaak gecombineerd met telewerk en online-vergaderingen. "Ik daag mensen uit om drie weken voor jonge of zorgbehoevende kinderen te zorgen thuis. Dat is niet te combineren met telewerk", reageert algemeen directeur van Gezinsbond Jeroen Sleurs in "De ochtend" op Radio 1.

De emmer is vol, en dan komen er al eens tranen bij

Jeroen Sleurs van Gezinsbond

Volgens Sleurs komen er de afgelopen dagen heel wat ongeruste berichten binnen van ouders, over verschillende onderwerpen. "Voor veel mensen dreigt de emmer over te lopen, en dan komen er al eens tranen bij", onderstreept Sleurs. "Ouders moeten ouder zijn, maar ook leerkracht. En politieagent, want ze moeten uitleggen wat mag en niet mag (...) Maar vooral over die opvang krijgen we heel veel bezorgde reacties", aldus de algemeen directeur.

Beluister hier het gesprek met Jeroen Sleurs van Gezinsbond in "De ochtend" op Radio 1 (en lees daaronder verder):

Matt Crossick/Empics Entertainment

Noodopvang en staking

De Gezinsbond wil dat de noodopvang wordt uitgebreid. Heel wat lokale besturen organiseren zo'n noodopvang, maar vaak alleen voor mensen met een essentieel beroep. "Daarom zou ik de gemeenten willen oproepen om die opvang zo breed mogelijk open te houden. Er zijn gemeenten die dat schitterend doen, maar er zijn ook gemeenten waarvan we berichten krijgen sinds gisterenavond dat ze beslist hebben om alle opvang gewoon te annuleren", aldus Sleurs. Maar volgens de algemeen directeur zijn er ook oplossingen. "Er is een mogelijkheid voor tijdelijke werkloosheid voor mensen die geen opvang vinden, en da's ook zo voor als paaskampen afgelast zijn."

Het kleuteronderwijs blijft open, maar je moet je kind thuishouden. Dit is heel verwarrend

Jeroen Sleurs van Gezinsbond

De bredere noodopvang zal misschien nodig zijn, zeker nu ook het onderwijsveld oproept om ook kleuters zo veel mogelijk thuis te houden, en nu de socialistische vakbond wil gaan staken in het kleuteronderwijs. "Het is ontoelaatbaar dat daar wordt verder gewerkt", reageert Nancy Libert van ACOD Onderwijs in "De ochtend".

Beluister hier het gesprek met Nancy Libert in "De ochtend" op Radio 1 (en lees daaronder verder):

Danny Gys / Reporters

Sleurs begreep die oproep in verband met het kleuteronderwijs niet zo goed. "Ik vond die communicatie van gisterenavond zeer ongelukkig. Eerst zegt men dat het kleuteronderwijs openblijft, dan komt er de oproep om je kinderen thuis te houden (...) Met veel begrip voor het personeel daar, maar dit is heel onduidelijk. Er zullen ouders zijn die andere opvang geregeld krijgen, die met twee zijn of vakantie hadden gepland. Maar er zijn ook alleenstaande ouders, dus zo evident is dit niet." Ook Kind & Gezin riep vanmorgen op om kinderen zo veel mogelijk thuis te houden.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) laat in een persbericht vanmorgen optekenen dat lokale besturen "niet zomaar alles kunnen oplossen". "We vragen aan ouders om enkel van de buitenschoolse opvang gebruik te maken wanneer men zelf geen andere en veilige oplossing ziet", aldus de minister. Een lokaal bestuur dat overbevraagd wordt, kan er volgens Somers voor kiezen "om voorrang te geven aan de meest kwetsbaren of aan kinderen waarvan de ouders in cruciale beroepen en essentiële diensten werken".

Meest gelezen