Herman Brusselmans schrijft mee aan handboek Nederlands voor jonge nieuwkomers: “Ik heb de controverse geschuwd”

3 studenten van de Arteveldehogeschool Gent hebben samen met een aantal bekende auteurs een nieuw literatuurhandboek opgesteld voor tieners met een migratieachtergrond die Nederlands leren. De verhalen zijn toegespitst op de leefwereld van jongeren, want de klassieke boeken om Nederlands te leren zijn vaak gericht op kinderen. De Gentenaar weet dat onder meer Herman Brusselmans, Lize Spit en Fikry El Azzouzi meewerkten aan het nieuwe boek.

In Gent wordt volgende week het nieuwe literatuurhandboek ‘Overhaald’ voorgesteld in kunstencentrum Vooruit. Het concept komt van 3 studenten van de Artveldehogeschool. Thibaut Duthois, Robbe Pessemier en Nikolaas Mergan bedachten het als een bachelorproef. Het idee trok de aandacht en is nu verder uitgebreid onder meer met verhalen en gedichten van enkele bekende auteurs. Zij schreven speciaal voor ‘Overhaald’ nieuw werk dat nauw aansluit bij de leefwereld van een tiener én dat ook leuk is om te lezen. 

Nederlands is de mooiste taal ter wereld, ik doe dit met veel plezier

Auteur Herman Brusselmans

Onder meer Herman Brusselmans schreef een verhaal. Hij was enthousiast over de opdracht. “Het is niet te moeilijk en kan gelezen worden door mensen die het Nederlands nog niet helemaal machtig zijn. De klassieke leerboeken werken met voorbeeldzinnetjes waarvan je wel woordenschat en grammatica kan opsteken, maar dat zijn amper verhalen. Nu mocht het anders zijn. Ik heb soms voor wat eenvoudiger formuleringen of woorden gekozen, maar ik ben mezelf wel trouw mogen blijven. Al heb ik de controverse bewust wat minder opgezocht.” 

Beluister het gesprek hier of lees eronder verder:

Steve Debenport

Online boekvoorstelling

Welke verhalen en gedichten Brusselmans en zijn collega’s geschreven hebben, blijft nog geheim tot dinsdag 30 maart. Dan is er vanuit het kunstencentrum Vooruit in Gent een livestreaming van de boekvoorstelling. Je vindt meer info op de website van het kunstencentrum

"Overhaald" kwam er met de steun van onder meer cultureel genootschap de Orde van den Prince, Odisee Hogeschool, Artveldehogeschool en OKAN. 

kasto80

Meest gelezen