Meest bezochte museum van ons land moet zalen met Rubens, Rembrandt en Bruegel sluiten door personeelstekort

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) sluiten de zalen met de meesterwerken van Rubens, Bruegel en Rembrandt voor minstens een half jaar. De reden? Een tekort aan personeel. Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, betreurt de sluiting.

Ook tijdens deze "paaspauze" blijven musea open, maar in Brussel kunt u vanaf vandaag niet meer terecht voor een bezoek aan de zalen met meesterwerken van de zogenoemde Oude Meesters. De altaarstukken van Rubens? Een unieke Rembrandt? De zeldzame Bruegels of een internationaal topstuk als "De dood van Marat" van de Franse schilder David? Ze verdwijnen achter slot en grendel, al zeker tot 15 oktober.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) wil de zalen heropenen waar het "Fin-de-siècle museum" zich bevindt. Dat betekent een verschuiving van de schaarse suppoosten en dus vond de directie er niets beter op dan de andere topstukken uit de collectie ontoegankelijk te maken. 

Het museum stelt dat de coronacrisis mee verantwoordelijk is voor het sluiten van de zalen, maar de malaise begon al voor de pandemie uitbrak. Sommige contracten werden niet verlengd en mensen die met pensioen gingen werden niet of amper vervangen. Daardoor beschikt het museum nu over te weinig bewakingspersoneel. Sowieso toont het museum maar een fractie van de collectie. Eerder werd de collectie Moderne Kunst al weggehaald, om plaats te maken voor het "Fin-de-siècle Museum", een project van directeur Michel Draguet. Andere zalen wachten al jaren op restauratie.

Ook andere musea delen in de klappen

Niet alleen de KMSKB maar ook het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel sloot onlangs de deuren. Het museum, bekend voor onder andere de Egyptische mummies en de maquette van Rome, is nu enkel nog open op zaterdag en zondag. Een keuze die genomen zou zijn op basis van het aantal bezoekers tijdens de coronacrisis. 

Het federale museum heeft op dit moment geen tentoonstelling om extra bezoekers aan te trekken. Toch blijft het opmerkelijk dat de directie ook daar beslist om de openingsuren zo drastisch terug te schroeven. Het Museum Kunst & Geschiedenis beheert een van de grootste museumcollecties van ons land.

Reactie uit Vlaanderen

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), ooit op federaal niveau nog bevoegd voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, heeft via Toerisme Vlaanderen mee geïnvesteerd in de opfrissing van de Bruegelzaal. Demir betreurt de keuze van het museum: "Corona heeft het internationaal toerisme quasi doen stilvallen.  We moeten al onze troeven inzetten om bezoekers te verleiden om, zodra het opnieuw mag, een bezoek aan Vlaanderen te brengen.  En met onze Vlaamse meesters hebben we op dat vlak goud in handen. In Gent gaat net op dit moment het nieuwe bezoekerscentrum van het Lam Gods open: een extra reden voor de kunstliefhebber om naar Vlaanderen af te zakken."

Ik betreur de keuze om de deuren van het "Old Masters Museum" net nu dicht te laten

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme (N-VA)

Omdat ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is gesloten voor ingrijpende renovatiewerken, is er op dit moment geen groot museum waar de befaamde altaarstukken van Rubens te zien zijn. Maar het gaat om meer dan alleen de Vlaamse Meesters.

In 2019 werden de zalen met de Hollandse Meesters van de KMSKB na bijna tien jaar helemaal vernieuwd. Dat openingsjaar trok het museum nog een recordaantal bezoekers. Meer dan 1 miljoen mensen bezochten toen het museum (1.091.280 bezoekers om precies te zijn), die stijging was deels te danken aan de heropening van die museumvleugel. Ook die collectie - met werken van Rembrandt, Frans Hals en Jan Steen - moet opnieuw dicht. 

In dit filmpje toont het museum welke kunstwerken vanaf dit weekend wél te zien zijn. De tekst gaat daaronder verder:

Vlaanderen heeft stevig ingezet op de internationale promotie van de Vlaamse Meesters, zoals Rubens en Bruegel. Toerisme Vlaanderen wijst er op dat die promotie nu wordt opengetrokken naar andere kunstenaars, zoals Ensor. Enkele schilderijen van de Oostendse schilder zijn vanaf dit weekend opnieuw te zien in het "Fin-de-siècle Museum", onderdeel van de KMSKB. Maar voor wie Rubens wil (her)ontdekken verwijzen ze noodgedwongen door naar Antwerpen, waar in verschillende musea en kerken zijn meesterwerken wel te zien zijn.

Het kabinet van Thomas Dermine (PS), als staatssecretaris verantwoordelijk voor de federale musea, bevestigt enkel de keuze van de KMSKB en stelt dat er door de coronamaatregelen een andere inzet is vereist van de bewaking. Het kabinet wijst erop dat volgende week ook een nieuwe expo met werk van Pierre Alechinsky opent.

Meest gelezen