Kustburgemeesters reageren tevreden op kustplan van de NMBS: "Code rood als treinen te vol dreigen te geraken"

De burgemeesters van kustgemeenten met een treinstation reageren tevreden op het kustplan van de NMBS. Daarmee komt de spoorwegmaatschappij tegemoet aan de eis van de burgemeesters en de provinciegouverneur van West-Vlaanderen om de toevloed aan reizigers naar zee beter te regelen. Er komt onder meer een barometer die moet aantonen wanneer het te druk dreigt te worden, zegt de burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD).

De kustburgemeesters en provinciegouverneur Carl Decaluwé lagen al lang overhoop met de NMBS. Volgens hen doet de spoormaatschappij te weinig om de reizigersstromen richting de kust goed te controleren waardoor de coronaveiligheid in het gedrang zou komen. Eerder deze week stelde gouverneur Decaluwé federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) - bevoegd voor de NMBS - nog in gebreke.

Een "overdreven en emotionele" reactie, vond minister Gilkinet, al heeft hij naar eigen zeggen wel begrip voor de bezorgdheden.  Een "productief" overleg gisteravond tussen de betrokken partijen heeft dan ook tot een oplossing geleid. Tot tevredenheid van onder anderen Oostends burgemeester Tommelein.

"De NMBS is met een zeer goed voorstel gekomen. Er is tegemoet gekomen aan de zorgen van de kustburgemeesters", aldus Tommelein. De spoormaatschappij zal volgens hem onder meer werk maken van een barometer om de drukte beter in te schatten en daarover te communiceren.

"De dag voor dat mensen vertrekken, plant 68 procent van de reizigers hun treinrit via de website of de app. Dat loopt zelfs op tot 76 procent. Als drie vierde van de mensen de gewoonte heeft om de treinreis te plannen, dan kan je met een redelijke grote nauwkeurigheid inschatten hoeveel mensen op de trein zullen zitten. En dan kan je maatregelen nemen via een barometer waarbij de treinreizigers, maar ook het grote publiek en de politie code rood krijgen als bepaalde treinen effectief overbezet dreigen te geraken", legt burgemeester Tommelein uit.

Beluister het gesprek met Bart Tommelein (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder audio):

PRE

Aan het raam

Een andere maatregel om de drukte beter te regelen, is de "raam-regel". Het Overlegcomité van vorige week besliste dat op de treinen richting toeristische bestemmingen, zoals de kust, mensen enkel aan het raam mogen zitten. Daardoor zullen de treinen minder vol zitten.

Volgens Bart Tommelein hebben de kustburgemeesters de garantie gekregen dat die maatregel zal georganiseerd worden door de NMBS. De "raam-regel" geldt wel enkel tijdens de weekends en de vakantie en nog niét tijdens de extra week paasvakantie volgende week.

Dat laatste bevestigt ook minister van Mobiliteit Gilkinet. Hij zal de NMBS wel "attentief maken" en stelt dat de maatschappij sowieso moeite doet om alles in goede banen te leiden. Hij roept de mensen ook op om naar andere regio's een uitstap te maken. "Mobiliteit is een vrijheid en de zee is van iedereen. Maar je kan ook naar een andere plaats gaan dan de kust."

Geen extra treinen

Er zullen ook geen extra treinen richting kust worden ingelegd wanneer er mooi weer wordt voorspeld. Ook dat moet de toevloed aan reizigers beperken tijdens de paasvakantie. Wel komen er reservetreinen om in te grijpen wanneer de terugkeer van vakantiegangers te druk dreigt te worden.

Beluister het interview met federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen