Ladeuzeplein in Leuven tweede avond op rij ontruimd

Het Ladeuzeplein in Leuven is voor de tweede avond op rij ontruimd. Er was té veel volk op het plein. De politie greep in, maar moest geen processen-verbaal uitschrijven. 

Het was weer gezellig druk in Leuven gisterenavond. Op heel wat pleinen en in heel wat parken troepten jongeren en studenten samen om bij mekaar te zijn en wat te drinken. Op de meeste plaatsen gebeurde dit zonder problemen en bleef alles rustig. Maar op het Ladeuzeplein moest de politie rond iets voor negen uur gisterenavond toch ingrijpen, voor de tweede avond op rij. 

“Het was de hele dag erg druk in Leuven”, zegt woordvoerder van de Leuvense politie Marc Vranckx. “Onze agenten hebben de hele dag tussen het publiek gestaan, de sfeer gevoeld. Op een bepaald moment voelden we dat de sfeer op het Ladeuzeplein aan het kantelen was en dat het moment gekomen was om te stoppen met de activiteiten. Onze agenten zijn het plein opgegaan en hebben de mensen gevraagd om te vertrekken. De meesten hebben dat zonder problemen gedaan, hier en daar was er wat discussie. Maar over het algemeen is iedereen rustig naar zijn kot gegaan zonder problemen.”

Je jeugd krijg je nooit meer terug, dit is echt een politiestaat
Leuvense studente

De studenten zelf vonden het natuurlijk jammer dat ze weg moesten van het plein. "Het is jammer dat we om negen uur al weg moeten terwijl de avondklok pas om 24 uur ingaat. Het is belachelijk want iedereen zat ook op afstand en in zijn eigen bubbel", zegt een studente. "We zaten nog maar tien minuten neer toen een agent langskwam om te zeggen dat we op bevel van de burgemeester weg moesten. Iedereen gaat nu naar een ander park of naar binnen. Ik denk dat er betere maatregelen moeten komen", zegt een andere student. Eén studente neemt het woord "politiestaat" in de mond. "Ik vind dit heel jammer want iedereen wil jong zijn en je jeugd krijg je nooit meer terug. Ik vind dit gewoon een politiestaat."

Processen-verbaal

Dinsdagavond moest het Ladeuzeplein ook al ontruimd worden. Toen schreef de politie 40 processen-verbaal uit en moest één persoon de nacht doorbrengen in de cel. Gisterenavond werden op het Ladeuzeplein geen pv’s uitgeschreven. Voor wildplassen werden er later op de avond wel enkele pv's opgemaakt. “Intussen hebben we in het Sluispark, waar het ook vaak druk wordt, nadarhekken geplaatst. Zo kunnen we het park snel ontruimen als dat nodig is en hen vragen om naar een andere locatie te gaan waar het minder druk is”, aldus Marc Vranckx 

Meest gelezen