Lander Mertens

Leuvense studenten beboet voor tuinfeestje: "We dachten dat we coronaproof bezig waren"

Een groepje Leuvense studenten is gisterenavond beboet omdat ze bijeen zaten in een tuin. De studenten zaten naar eigen zeggen rustig en coronaproof bijeen. Maar een besluit van de burgemeester verbiedt zulke bijeenkomsten vanaf 10 uur 's avonds. De studenten waren niet op de hoogte van dat besluit, zeggen ze.

Lander Mertens zat gisteravond samen met zeven vrienden in de tuin van zijn kot. "We dachten dat we niets verkeerd deden. We hadden met opzet niet afgesproken in het Stadspark of het Ladeuzeplein. Dat vonden we zelf te onveilig. We hielden afstand en er stond zelfs alcoholgel op tafel. Maar plots stond daar de politie", vertelt Lander.

Klacht

"We kregen wel degelijk een klacht binnen van buren wegens geluidsoverlast", bevestigt Mathieu Caudron van de Leuvense politie. "Ter plaatse heeft onze ploeg vastgesteld dat er een tiental studenten samen zaten. Er is momenteel een burgemeestersbesluit van kracht dat voorschrijft dat je in de tuin van een kot met maximaal vier personen mag samenkomen, ongeacht of dat kotgenoten of externen zijn. Na 22 uur mag dat al helemaal niet meer om met zoveel in de tuin te zijn, dan is het aantal beperkt tot één persoon extra. De studenten zullen een coronaboete krijgen van 250 euro." 

Brief

"Niemand van ons was op de hoogte van het burgemeesterlijk besluit", stelt Lander. "Dat kon ook niet want de communicatie die volgens de agenten door de rector gebeurd zou moeten zijn, is niet gebeurd. De website van de KU Leuven vermeldt enkel 'richtlijnen', geen wetten. Natuurlijk zijn we wel op de hoogte van de maatregelen uit de ministeriële besluiten." Lander is dan ook ontstemd over wat er gisteravond gebeurde. Hij heeft zijn ongenoegen geuit in een beleefde e-mail aan de burgemeester, de rector en de politie. "Ik wacht nu op een antwoord en dan zullen we bekijken of het mogelijk is om de boete aan te vechten", besluit Lander. 

Meest gelezen