Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gemeenschapsonderwijs sluit alle kleuterscholen, Katholiek Onderwijs adviseert ook om lessen te schorsen

Het gemeenschapsonderwijs GO! heeft beslist om volgende week al zijn kleuterscholen te sluiten en Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert de lessen in de kleuterscholen te  schorsen. Dat laten beide onderwijsnetten weten.  In beide netten wordt wel opvang voorzien.

Het Overlegcomité had gisteren beslist om de lagere en secundaire scholen volgende week al te sluiten, zodat er drie weken paasvakantie zou zijn. Maar de kleuterscholen zouden open blijven. Maar die beslissing kreeg meteen kritiek van de onderwijsbonden.

Lees meer in dit artikel:

Weyts: "Het was kiezen tussen de breuk en totale chaos of akkoord gaan"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat de Vlaamse regering gisteren tijdens het Overlegcomité zwaar onder druk is gezet om de scholen te sluiten. 

Volgens Weyts hebben minister-president Jan Jambon (N-VA) en vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V) zijn standpunt keihard verdedigd, maar werd hen uiteindelijk het mes op de keel gezet. “Als men u dan confronteert met ‘het is de breuk en de totale chaos of het is uiteindelijk akkoord gaan’, begrijp ik wel waarom men de keuze maakt.” 

Daags na de beslissing kan Weyts zich nog altijd niet neerleggen bij de beslissing om de scholen volgende week al te sluiten, om zo drie weken paasvakantie te krijgen. “Ik denk dat ik toch afdoende duidelijk ben geweest, dat ik het heel moeilijk heb met het gegeven dat men inzake onderwijs geen prioriteit meer gegeven heeft. Punt”, zegt hij in een reactie aan VRT NWS.

Kleuterscholen

Inzake de kleuterscholen, die in Vlaanderen zelf de keuze krijgen om open te blijven, zegt Weyts het volgende. “Ik heb net altijd gevochten om zoveel mogelijk scholen open te houden. Dus ook de kleuterscholen. Maar wil ik iemand daartoe dwingen in deze omstandigheden? Neen. Ik vraag alleen dat iedereen begrip opbrengt en solidariteit betoont met het kleuteronderwijs, want nu komt de druk volledig op hen te liggen.”

“Als zij het niet georganiseerd krijgen - door welke omstandigheid dan ook - vraag ik dat ze meewerken aan lokale opvanginitiatieven. Maar ik vraag vooral ook dat iedereen solidariteit opbrengt en begrip toont en wanneer je zelf de kinderen kan thuishouden, die ook zelf opvangt.”

Bekijk hier de volledige reactie van minister Weyts:

Videospeler inladen...

Strengere maatregelen in nog eens drie Franse departementen

In Frankrijk komen er weer strengere coronamaatregelen in drie departementen. Dat is ondermeer het geval rond de steden Lyon en Troyes. Alleen de essentiële winkels blijven er open. De mensen mogen ook maximaal tien kilometer van hun woning weg, tenzij er een dwingende reden voor is. De lagere scholen en de eerste graad secundair onderwijs blijven wel open. In heel Frankrijk liggen nu meer dan 4.700 mensen met covid in een afdeling intensieve zorg. Voorlopig blijft de regering bij regionale maatregelen, omdat de situatie niet overal even erg is. Onder meer rond Parijs en in het Noorden gelden ook al erg strikte coronamaatregelen. 

Lyon, enkele uren voor het ingaan van de strengere maatregelen.
AFP or licensors

Onderwijsexpert Wouter Duyck: "Iedere week schoolsluiting kost later inkomen en lagere levensverwachting"

Het Overlegcomité heeft een verkeerde keuze gemaakt door de scholen te sluiten. Dat zegt onderwijsexpert Wouter Duyck in "De afspraak". Het gaat misschien maar over 1 week, maar in totaal genomen zijn het al meerdere weken dat de scholen dicht bleven. De leerachterstand die de leerlingen oplopen, stapelt zich aldus op en dat heeft verregaande gevolgen. Een half jaar leervertraging kost je hele leven lang vijf procent aan inkomen en een jaar opleiding komt overeen met 1 gezond levensjaar.

Videospeler inladen...

Versnelde procedure om Europees coronacertificaat goed te keuren

Het Europees Parlement heeft beslist om het voorstel van de Europese Commissie over het Digitaal Groen Certificaat sneller te behandelen. De Commissie wil dat coronacertificaat nog voor de zomer kunnen lanceren zodat we deze zomer vlotter zullen kunnen reizen. Het Parlement geeft het team van von der Leyen een duwtje in de rug door de urgentieprocedure te activeren. 468 Europarlementsleden stemden voor, terwijl 203 tegen de urgentieprocedure stemden. 

Van de Belgische parlementsleden stemden alleen Saskia Bricmont (Ecolo) en Sara Matthieu (Groen) tegen. De Groene fractie in het Europees parlement vreest dat een overhaaste procedure wantrouwen bij de burger kan creëren. Assita Kanko (N-VA) nuanceert: “Deze versnelde beslissingsprocedure schakelt het Parlement niet uit, maar zorgt ervoor dat het voorstel sneller in de plenaire vergadering onderzocht, geamendeerd en besproken wordt in plaats van eerst in een commissie.”

Het coronacertificaat heeft nog geen groen licht gekregen van het Parlement, noch van de lidstaten. Dankzij de urgentieprocedure krijgt het debat wel prioriteit. Het Parlement zal nu waarschijnlijk een aantal wijzigingen voorstellen aan het Digitaal Groen Certificaat en daarna terugkoppelen naar de lidstaten en de Commissie. Vertegenwoordigers van de drie instanties zullen proberen zoeken naar een compromis om het coronacertificaat goed te keuren tegen juni.

Oostende zet extra stewards in tijdens paasvakantie

Oostende zal het aantal personeelsleden van het stadsteam optrekken tijdens de paasvakantie. Het stadsteam zorgt ervoor dat de coronamaatregelen in de stad worden gevolgd. Verder zorgt de stad voor extra openbare toiletten.

Met de extra maatregelen wil Oostende de verwachte drukte tijdens de paasvakantie zo veel mogelijk spreiden en in goede banen leiden. Het stadsteam wordt zo aangesterkt met extra jobstudenten. Op het Stationsplein zal ook een tijdelijk infopunt worden opgesteld. Treinreizigers kunnen er informatie krijgen en zullen bij drukte alternatieve wandelroutes aangeraden krijgen.

Touroperator TUI somberder over zomervakantie

Pas wanneer de reisbeperkingen in het kader van de coronapandemie zullen zijn afgeschaft, zal het toerisme weer aantrekken. Reisorganisator TUI is daarom minder optimistisch over de activiteiten van het bedrijf in de zomervakantie. Dat bleek op de algemene vergadering van het Duitse concern.

Het aantal boekingen voor de zomerperiode ligt nu nog altijd 60 procent onder dezelfde periode in 2019, toen er van het nieuwe coronavirus nog geen sprake was. TUI verlaagt de capaciteit voor het hoogseizoen dat in juli start tot 75 procent van de capaciteit in 2019. Eerder was sprake van 80 procent. Mochten de reisbeperkingen sneller dan verwacht afgeschaft worden, dan zal men snel opschalen.

Campagne "Sterker dan corona" focust op onze kracht om samen crisis door te komen

"Sterker dan corona", dat is het motto van een nieuwe campagne die iedereen een hart onder de riem wil steken in deze onzekere tijden. Olympisch kampioene Kim Gevaert, die zelf ook corona overwon, is de ambassadrice. Gevaert en vele anderen vertellen wat hun "kracht" is die hen door de coronacrisis helpt, waardoor zij "sterker zijn dan corona".

Lees meer in dit artikel:

Europese Commissie lanceert nieuw Erasmusprogramma

Coronacrisis of niet, met de goedkeuring van het eerste jaarlijkse werkprogramma en de lancering van de eerste oproepen heeft de Europese Commissie de aftrap gegeven voor het nieuwe Erasmus+. Tot en met 2027 zouden zo'n tien miljoen Europeanen moeten profiteren van het iconische programma voor leermobiliteit.

Erasmus+ beschikt de komende zeven jaar over een fors aangedikt budget. Er is ruim 26 miljard euro beschikbaar, tegenover 14,7 miljard euro in de periode van 2014 tot 2020. 70 procent van het budget gaat naar mobiliteit. Met dat geld wordt nog steeds de traditionele studieperiode of stageperiode in het buitenland gefinancierd, maar Erasmus+ reikt intussen veel verder en steunt allerhande uitwisselingsprojecten, van jeugdverenigingen tot sportclubs.

Vrachtwagenchauffeurs moeten zich bij terugkeer in Frankrijk niet langer laten testen

Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het Verenigd Koninkrijk Frankrijk binnenrijden, hoeven niet langer een PCR- of antigeentest te ondergaan om Frankrijk binnen te mogen. 

Personen ouder dan 11 jaar moeten altijd een negatieve test kunnen voorleggen die minder dan 72 uur oud is voor ze Frankrijk binnen mogen. Maar die verplichting geldt vanaf nu niet meer voor verplaatsingen die kaderen in de uitoefening van een professionele activiteit.