Tientallen cipiers houden lockdownfeestje op parking van gevangenis Lantin

In de gevangenis van Lantin, bij Luik, hebben tientallen cipiers dinsdag een feestje gehouden om het pensioen van een collega te vieren. Met alcohol, zonder mondmaskers, en zonder respect voor de coronamaatregelen. En dat terwijl het personeel van diezelfde gevangenis een dag eerder nog het werk had neergelegd om een vaccin te eisen.

Tientallen cipiers hadden zich verzameld op de parking van de gevangenis, voor het afscheidsfeest van een collega. Wel degelijk in openlucht dus. Maar volgens onze informatie hielden ze daarbij geen afstand van elkaar, en droeg ook niemand een mondmasker. Bovendien speelde het feest - met een glas alcohol in de hand - zich af onder de ramen van de cellen en dus in het zicht van de gedetineerden, die zich al een jaar aan strikte maatregelen moeten houden. Zo mogen ze nauwelijks nog familie of andere bezoekers ontvangen.

Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure had de directie uiteraard geen toestemming gegeven voor het feest, en heeft de directeur een kwade mail naar het personeel gestuurd: "Het pensioen van een collega vieren, is in normale tijden een prima idee. Maar hier valt mijn mond van open. Laat ons hopen dat de gevolgen beperkt zullen blijven."

Opmerkelijk genoeg had het personeel van de medische vleugel van Lantin net de dag ervoor het werk neergelegd, om een snellere vaccinatie te eisen. "Wij werken eigenlijk op een covid-afdeling, maar we worden niet sneller ingeënt. We zijn bang", was toen te horen. Volgens de mail van de directeur wordt de geloofwaardigheid van die eis een stuk kleiner door het feest van de dag erop.

Het gevangeniswezen bevestigt en betreurt het feest: "We eisen van ons personeel dat ze te allen tijde de coronamaatregelen opvolgen. We zullen dan ook een passend gevolg geven aan dit incident."

Meest gelezen