Herman Engbers/ hollandse hoogte

Ninove verzamelt herinneringen aan corona in tijdscapsule: “We maken ze pas over 20 jaar opnieuw open”

Aan het vaccinatiecentrum in Ninove komt een grote postbus waarin mensen die een coronaprik hebben gekregen een boodschap kunnen achterlaten. “Het kan een getuigenis, eerbetoon of anekdote zijn”, vertelt schepen Henri Evenepoel (Open VLD). “Dit is een bijzondere periode die we moeten vastleggen voor de toekomst.”

Aan het oude belastingskantoor in Ninove, dat nu dienst doet als vaccinatiecentrum, komt er een grote postbus in de vorm van een luciferdoos. “Het is een verwijzing naar het verleden van onze stad, een eeuw geleden was Ninove dé belangrijkste luciferproducent van het land”, vertelt schepen Henri Evenepoel. In de postbus zullen mensen die net een coronaprik gekregen hebben een postkaart kunnen achterlaten met daarop een persoonlijke boodschap. 

(lees verder onder het ontwerp van de capsule)

Alles kan, ook een complimentje aan het stadbestuur

Henri Evenepoel (CD&V), schepen voor cultuur in Ninove

“Mensen zijn volledig vrij om te delen wat ze willen. Het kan een emotionele herinnering zijn aan een dierbare die ze tijdens de crisis verloren zijn, maar evengoed een compliment aan iemand die hen gesteund heeft toen het moeilijk ging”, verduidelijkt Evenepoel. Ninove wil met het initiatief deze unieke periode vastleggen en bewaren voor het nageslacht. 

Pas over 20 jaar opnieuw open

Naast de getuigenissen en boodschappen van de Ninovieters, zal de stad ook zelf extra zaken toevoegen aan de tijdscapsule. “We gaan communicatie en briefwisseling over corona verzamelen en ook mee in de capsule steken”, legt Evenepoel uit. Het is de bedoeling dat alles uiteindelijk verzegeld en bewaard wordt voor minstens 20 jaar. Pas dan mag het nageslacht de tijdscapsule open maken.   

kasto80

Meest gelezen