Unieke inkijk bij geheime dienst die technische snufjes voor politie maakt: "Zelfs collega's mogen  materiaal niet zien"

De federale gerechtelijke politie is op zoek naar 117 specialisten, onder meer voor de dienst NTSU. Die ontwikkelt allerlei technische snufjes, die worden gebruikt tijdens geheime operaties. De dienst bewees onlangs nog zijn nut toen hij hielp om de beveiligde telefoons van SKY ECC te kraken. Hoogst uitzonderlijk kregen onze RTBF-collega's een inkijk in zijn werking.

"In dit lokaal werken we altijd in de schaduw", vertelt Juan Corriat. Hij staat aan het hoofd van de NTSU. Zijn team ontwikkelt nieuwe technische snufjes, voor de geheime operaties van de speciale eenheden van de politie. "Wij bereiden het materiaal voor dat op het terrein zal worden geplaatst, om informatie te verzamelen over de georganiseerde misdaad."

Het werk van de NTSU doet een beetje denken aan dat van Q, de man die James Bond van de laatste nieuwe gadgets voorziet. Dat gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer we een van de medewerkers een beeldje van een kikker groen zien schilderen. In het beeldje kan een microfoon, een camera of een gps-zender verstopt worden. Wat het precies wordt, mogen we niet weten. "Ons materiaal moet geheim blijven. We tonen het zelfs niet aan onze eigen collega's." Iets verderop werkt iemand aan iets dat eruitziet als een moederbord met kabeltjes. "Het is een prototype voor een soort zender, die ervoor moet zorgen dat mensen op het terrein altijd informatie kunnen blijven krijgen. Maar meer kan ik er niet over zeggen."

Bekijk hier de reportage over de inlichtingendienst in "Het Journaal" (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Maar de technische snufjes zijn maar een deel van het werk van de NTSU. De dienst luistert ook gesprekken af tussen verdachten - telefonisch of in levenden lijve, identificeert hen en kan hen live volgen. Dat zien we op een groot computerscherm dat aan de muur hangt. Ook op dat gebied is de technologie enorm geëvolueerd, zegt teamleider Corriat: "Toen onze dienst ontstond, in de jaren negentig, wisten we gemakkelijk waar een verdachte zich bevond als hij telefoneerde: aan de vaste telefoon waarmee hij belde. Toen was er de RTT en later Belgacom, nu leven we in de wereld van 4G en 5G, telefoneren via internet, ..."

Toch boekt de NTSU ook in die nieuwe wereld successen, zegt Erik Snoeck, de directeur van de federale gerechtelijke politie: "De bijdrage van deze dienst was cruciaal bij het kraken van de codes van de Sky-ECC-telefoons, die door criminelen worden gebruikt. Samen met collega's uit Antwerpen zijn ze erin geslaagd om die telefoons te hacken en de miljoenen berichten te lezen die we nu hebben. En tegelijk hebben ze de link kunnen leggen tussen die berichten en de mensen die ze verstuurden. Daar heeft deze eenheid mee voor gezorgd."

"Maar naast Sky-Ecc zijn er nog tientallen mogelijkheden voor criminelen die een communicatiemiddel zoeken", waarschuwt Snoeck. "Het is voor ons een uitdaging om dat technisch en juridisch te kunnen blijven volgen. Daarom ook zoeken we meer dan honderd mensen. We zoeken politieambtenaren met een feeling voor het onderzoek, maar ook specialisten op het gebied van informatietechnologie, datamanagement en dergelijke. Dus ik hoop dat veel mensen uit de privésector zich aangesproken voelen om in deze boeiende job aan de slag te gaan."

Meest gelezen