Ook kleuteronderwijzers voelen zich onveilig: "Dagelijks in aanraking met snot en uitwerpselen van kleuters"

Nieuwe maatregelen en beperkingen die bij de bestrijding van de coronapandemie worden afgekondigd, zorgen altijd voor discussies tussen voor- en tegenstanders. Deze keer ligt de beslissing over het onderwijs onder vuur, vooral omdat de lessen in de scholen worden opgeschort maar de kleuterscholen wel open moeten blijven.

De maatregelen van het overlegcomité zorgen voor verdeelde reacties. Vooral het besluit om alleen de kleuterscholen nog open te houden, stuit bij velen op onbegrip. Maar anderzijds reageren ook niet alle kleuteronderwijzers afwijzend. "Eigenlijk ben ik toch wel blij dat ik volgende week nog wel naar school kan gaan. Ik doe mijn werk supergraag en ben ook niet de persoon om thuis tegen de muren te gaan oplopen. Anderzijds begrijp ik ook wel de frustratie. Zelf voel ik mij niet zo onveilig want ik ben nog jong. Maar ik heb ook oudere collega's die zich op een bepaald moment niet meer veilig voelen in de klas," nuanceert Shana Coudijzer van kleuterschool Flx in Leopoldsburg.

Niezen in het wilde weg

Shana wijst er nog eens op dat kleuteronderwijzers elke dag in aanraking komen met snot en uitwerpselen van kindjes. "En het niezen gebeurt ook in het wilde weg. En je moet eerlijk zijn, als een kindje zich niet goed voelt en huilt en nood heeft aan een knuffel, dan kunnen wij hen dat ook niet weigeren."

Shana zal volgende week, net als de meesten van haar collega's, gewoon gaan werken. "Maar ik snap wel dat mensen zich zorgen maken en dat is ook heel logisch. Waarom zou er geen besmettingsgevaar zijn in het kleuteronderwijs? En waarom krijgen kleuterjuffen nu al niet hun vaccin?" En of er volgende week veel kleuters op school zullen zijn, laat Shana ook in het midden. Ze verwacht dat ouders die moeten werken hun kleuter sowieso zullen brengen, omdat ze geen opvang hebben.

Ik mag mijn kleinkinderen niet zien, maar sta hier wel dagelijks tussen de kinderen

Marieleen van de buitenschoolse kinderopvang

Een ander verhaal is te horen bij Marieleen Verhulst die in de buitenschoolse opvang in Lummen werkt. "Wij zijn nog geen dag gesloten geweest," vertelt ze in Start Je Dag bij Radio 2 Limburg. "Daar zijn ook heel wat collega's gefrustreerd over want de scholen gaan dicht en bij ons komen alle kinderen samen, zowel kleuters als lagere schoolkinderen. Waar zit de logica dan? Het zou veiliger zijn om alles te sluiten. We begrijpen uiteraard wel dat er kinderopvang moet zijn, want niet alle ouders kunnen hun kinderen thuis opvangen, maar er zouden veiligheidsmaatregelen moeten komen. De meeste collega's zijn bang en hebben ook risicopatiënten in de familie. Ik ben zelf grootmoeder en mag mijn kleinkinderen niet zien, maar zit hier wel dagelijks tussen andere kinderen."

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen