Ouders hebben geen begrip voor de maatregelen op school volgende week

Voor heel wat ouders wordt het volgende week puzzelen, vooral dan voor ouders met kinderen in het basisonderwijs en het secundair onderwijs.  Zij moeten de komende dagen zorgen voor opvang. Nog moeilijker wordt het voor wie kinderen in de lagere school en de kleuterschool heeft want kleuterscholen blijven normaal gezien wel open. 

Aan de schoolpoort van de vrije basisschool in As bleek vanmorgen dat heel wat ouders met de handen in het haar zitten over de opvang van hun kinderen nu de paasvakantie een week vroeger begint. "Ik heb drie kinderen, de oudste in het derde jaar secundair, de tweede in het tweede leerjaar en de jongste in de tweede kleuterklas. Ik ga mijn werkloosheid wegens corona moeten aanvragen, anders is het niet haalbaar. Dat betekent een inkomensverlies van 30-40 %. Dat is voor mij ook niet evident, maar wat moet ik doen?", zegt een alleenstaande mama. "Ik ben kwaad, hobby's mogen, winkels mogen open blijven, wij mogen gaan werken maar de kinderen mogen niet naar school. Mijn kleuter gaat alleszins niet naar school, als de andere twee een risico zijn, dan is hij dat zeker ook. Ik merk ook - zeker aan mijn oudste - dat hij achterstand aan het oplopen is. Zijn punten zijn in één  trimester enorm gezakt. Ze krijgen dat nooit meer ingehaald."

We moeten nu deels op de grootouders rekenen, dat mag niet, maar de regering moet weten wat ze wil

Een mama met een eigen zaak

Een andere mama vult aan: "Ik heb een kleuter en een kind in de lagere school. Wijzelf zijn twee ondernemers, zelfstandigen. En volgende week mag de ene niet naar school, de andere zou wel moeten. Dus hebben we besloten om ze alletwee thuis te houden. Op activiteiten mogen ze wel  samenkomen, dus dat is een absurde situatie. Ik kan nu zelf maar gedeeltelijk gaan werken, maar onze zaak moet doordraaien. We moeten dus wel enkele dagen op de grootouders rekenen, of het nu mag of niet, maar de regering moet weten wat ze wil."

Achterstand is niet meer in te halen

"Wij hebben twee kinderen. Die hebben autisme en dat is sowieso al moeilijk om de nodige steun te krijgen. Als ouders worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Zeker in deze situatie kunnen we niet op hulp rekenen, en zo lopen ze alsmaar meer achterstand op. De kinderen zijn te goed voor het buitengewoon onderwijs en hebben het te moeilijk in het regulier onderwijs. Ik werk van thuis uit, dus moet ik dat volgende week combineren met de opvang van de kinderen thuis. Ik had dus liever gehad dat de scholen waren opengebleven," zucht een derde mama.

Meest gelezen