Rawpixel Ltd.

Politie en parket Oost-Vlaanderen starten werkgroep tegen phishing: preventief en repressief

Er is een werkgroep tegen phishing voor de hele provincie Oost-Vlaanderen. De federale en lokale politie werken daarin samen met het parket. Phishing of online oplichting waardoor slachtoffers soms heel veel geld verliezen. Met een actieplan willen ze mogelijke slachtoffers informeren en waarschuwen, maar tegelijk ook de oplichters gericht kunnen aanpakken. Dat phishing meer en meer voorkomt, was gisteravond te zien in ons duidingsprogramma Pano op Eén.

Omdat we sinds de coronacrisis massaal veel meer voor de computer zitten, valt phishing misschien ook meer op, maar het is al jaren aan de gang. Mensen krijgen zogezegd van een bank een mail, met de vraag om op een link te klikken. Als ze dat ook doen en hun bankgegevens invullen, verliezen ze mogelijk veel geld. Het is een vorm van cybercriminaliteit die niet makkelijk aan te pakken is. “Maar als we dat gezamenlijk doen, met een goed actieplan, dan hopen we daar toch vooruitgang in te kunnen boeken”, zegt Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. 

Beluister het volledig gesprek hier of lees eronder verder:

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten
Een link is link
Patrick Willocx, hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen

“Het probleem van phishing wordt niet alleen groter, het wordt ook alsmaar professioneler”, zegt Willocx. “Vroeger moesten de oplichters nog zelf een website aanmaken om ermee te beginnen. Maar de laatste jaren kunnen ze die op het internet gewoon kopen. Ze vragen op het dark web een website om de één of andere bank te kunnen nabootsen. Het dark web is een ‘onzichtbaar’ deel van het internet, dat je alleen vindt via een speciale browser, zoals Tor (The Onion Router). Daarom zien de mails die de oplichters sturen er redelijk betrouwbaar uit, en zullen mensen makkelijker op een link klikken. Maar met de werkgroep zullen we mogelijke slachtoffers nu nog beter kunnen sensibiliseren. We kunnen hen leren waarop ze moeten letten, hoe voorzichtig ze moeten zijn met  links in een mail. Want een link is link. Hij kan verdacht zijn. Wie toch zou willen ingaan op zo’n mail, kunnen we proberen te ontraden dat te doen. Het is beter rechtstreeks naar de webiste van je bank te gaan, of naar het kantoor natuurlijk.” 

Criminelen vatten

Naast het preventieve luik, is de werkgroep van politie en parket ook bezig met een actieplan om phishing-oplichters te vatten. “In het luik ‘vaststellingen en onderzoek’ zullen we alle middelen inzetten om die criminelen te vatten. Een gezamenlijke en gerichte aanpak moet efficiënter werken.”

De werkgroep van politie en parket is onlangs opgericht en heeft intussen enkele vergaderingen achter de rug. Hoe ze de criminelen willen en zullen aanpakken geven ze uiteraard niet prijs.

 

kasto80

Meest gelezen