Videospeler inladen...

Premier trotseert kritiek in Kamer: "Overleg belangrijk, maar ook afspraken nakomen en beslissingen verdedigen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in de Kamer de nieuwe verstrengingen verdedigd die de verspreiding van het coronavirus moeten indijken. Hij zegt de ontgoocheling over de zogenoemde "paaspauze" te begrijpen, maar had vooral een niet mis te verstane boodschap voor politici met verantwoordelijkheid die de beslissingen van het Overlegcomité van gisteren publiekelijk zijn afgevallen. Ook verschillende fractieleiders van de meerderheidspartijen staken hun ongenoegen over het optreden van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez niet onder stoelen of banken.

Terwijl een groot deel van de bevolking zich druk maakt over een nieuw soort lockdown die zaterdag begint, proberen de politici uit te zoeken hoe het mogelijk is dat we staan waar we staan. En dan wordt al eens op de man gespeeld. Vanmiddag wezen de oppositiepartijen met een beschuldigende vinger richting premier in de Kamer. 

Een jaar van incompententie en gebroken beloftes die het draagvlak voor de maatregelen ondergraven

Kamerfractieleider Barbara Pas (VB)

"De burger is het beu om de schuld te krijgen van regeringsleiders die al meer dan een jaar met ongrondwettelijke, rammelende regels werken", fulmineert Kamerfractieleider Barbara Pas (VB). Ze heeft het over "een jaar van incompetentie en gebroken beloften die het draagvlak voor de maatregelen ondergraven". 

"U bent niet geloofwaardig", vindt ook Raoul Hedebouw (PVDA).

Bekijk hieronder de tussenkomst van Barbara Pas (VB) in de Kamer en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Maar het is toch wel de openlijke kritiek van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) die erg zwaar valt bij de federale regering. "De IKEA open en de school dicht: dat is niet mijn visie op de samenleving", liet Weyts zich gisteren ontvallen in het Vlaams Parlement. Een toch wel opmerkelijke uitspraak van een minister wiens minister-president mee de beslissingen van het Overlegcomité heeft genomen.

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kon niet achterblijven met kritiek. Nochtans is ook zijn partij vertegenwoordigd in het Overlegcomité.

Lees voort onder de tweet.

Die openlijke kritiek valt slecht bij de federale meerderheid. ""Er is geruzie tussen politici open en bloot op straat, en dat is eerlijk gezegd het laatste wat dit land nu nodig heeft", vindt fractieleider Wouter De Vriendt (Groen). Hij roept op om de rangen te sluiten.

Beslissingen nemen in dit land vraagt soms engelengeduld

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Na het overlegcomité heb ik alle ministers-presidenten horen zeggen dat die beslissingen nodig waren en die beslissingen horen verdedigen", stelt premier Alexander De Croo (Open VLD) vast. "En zo hóórt het ook na een Overlegcomité."

"Beslissingen nemen in dit land vraagt soms engelengeduld", aldus De Croo, die daaraan naar eigen zeggen nochtans belang hecht. "Ik hecht belang aan overleg, maar ik hecht ook belang aan het feit dat we afspraken nakomen en daarna samen beslissingen verdedigen." De premier noemt geen namen, maar het is duidelijk aan wie zijn boodschap gericht is.

Bekijk hieronder de tussenkomst van premier De Croo in de Kamer en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Een regering heeft haar eigen opdracht en partijleiders hebben een andere opdracht

Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD)

Zijn partijgenoot Patrick Dewael (Open VLD) maakt het iets tastbaarder. "Een minister die in een regering zit, sluit zich aan bij wat zijn regeringsleider op tafel heeft gelegd", aldus Dewael aan het adres van Vlaams minister Weyts. "Un ministre assume ou il démissionne." (een minister legt zich neer bij een beslissing of neemt ontslag, vrij naar de Franse oud-minister Jean-Pierre Chevènement die ooit zei "un ministre, ça démissionne ou ça ferme sa gueule", red.).

Ook voor Georges-Louis Bouchez, nochtans lid van de liberale familie, heeft Dewael een duidelijke boodschap. "Een partijvoorzitter kan proberen in de regering te komen, maar een regering heeft haar eigen opdracht en partijleiders hebben een andere opdracht. We gaan die twee niet met elkaar vermengen."

Bekijk hieronder de tussenkomst van Patrick Dewael in de Kamer en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Laat ons dit niet misbruiken om ons te laten meeslepen in een politiek spel

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit)

Hoe dan ook lijkt de politiek andermaal geen fraai beeld van zichzelf te schetsen. "Laat ons die paaspauze niet misbruiken om ons te laten meeslepen in een politiek spel"", vindt Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit). "Laat ons misschien samen solidair de strijd met het virus aangaan."

"Ik zit hier als nieuw parlementslid en ik moet zeggen dat ik de manier betreurenswaardig vind waarop hier wordt omgegaan met de premier die probeert de crisis onder controle te krijgen", houdt Kamerlid Nawal Farih (CD&V) haar collega's een spiegel voor.

Meest gelezen