© Lander Loeckx voor provincie Vlaams-Brabant

Provincie Vlaams-Brabant helpt getroffen verblijfstoerisme

De toeristische sector in Vlaams-Brabant is zwaar getroffen door corona en de bijhorende maatregelen. Eén op de drie logies is nog altijd gesloten. Erger nog, bijna één op de tien van de Vlaams-Brabantse B&B’s geeft aan dat hun uitbating definitief gesloten is. De logies die wel open zijn, zien maar weinig klanten. Toerisme Vlaams-Brabant wil hen extra steunen met subsidies voor fietsvriendelijke initiatieven.

De coronacrisis hakt hard in op de hotels en B&B's in Vlaams Brabant. Eén derde van de logies is nog altijd gesloten. Bijna zeven procent van de uitbaters geeft aan dat ze zelfs niet meer zullen heropenen. De logies, die wel open zijn, zitten aan een bezettingsgraad van 28 procent. Er gebeuren ook nauwelijks investeringen. Hoogste tijd dus voor steunmaatregelen, vinden ze bij het provinciebestuur. 

Vakantie in eigen land

Toerisme Vlaams-Brabant kijkt vooruit en wil de hoteluitbaters helpen om zich klaar te maken voor de periode na de coronacrisis. Verwacht wordt dat het binnenlands toerisme flink zal toenemen. “Binnenlands toerisme is hoofdzakelijk gefocust op fietsen en wandelen. Dus kozen we om hier op in te spelen door extra subsidies te verlenen aan logies en aan restaurants en cafés om investeringen in fietsvriendelijkheid mogelijk te maken”, stelt gedeputeerde Gunther Coppens.

Bloesems

De logies die nog wel open zijn hebben het erg moeilijk. Dat bevestigt Greet D' hooghe van B&B De Meren in Langdorp bij Aarschot. "Het is erg kalm, en dat is jammer want het is nu lente en de bloesems staan op de bomen. Maar de coronaregels zijn streng. Zo moeten mensen op hun kamer eten. Dat is natuurlijk niet leuk", vertelt Greet. Ze kijkt nu vooral uit naar de zomer. "Als het vaccineren goed opschiet en het weer meevalt, kunnen we nog een mooie zomer beleven. Dat de provincie ons een duwtje in de rug geeft met de subsidies, is mooi meegenomen", besluit Greet. 

Meest gelezen