Radio 2

Roeselaarse wielertoeristen ontgoocheld over strengere maatregelen: “Als club met vier fietsen is heel moeilijk”

De wielerclub KSWB Roeselare had gehoopt dat de bubbels voor buitensporten bij tien zouden blijven. Wielertoeristen rijden bij voorkeur in grote groepen, maar moeten vanaf zaterdag afslanken naar groepen van vier. “Het is natuurlijk wel goed dat we onze hobby nog kunnen uitoefenen”, zegt voorzitter van de wielerclub, Tom De Prêtre.

Vanaf zaterdag verkleint de groep mensen weer die je buiten op afstand mag zien. We mogen dan niet meer met tien afspreken buiten, maar met vier. Dat betekent dat volwassenen ook maar met vier buiten mogen sporten. Dat is een streep door de rekening van veel wielertoeristen, die graag in groep de weg op gaan. “Op deze manier kan je moeilijk nog een clubwerking gaan uitbouwen. Als club gaan fietsen met vier personen is heel moeilijk”, zegt voorzitter van Roeselaarse wielerclub KSWB, Tom De Prêtre.

De wielerclub zoekt ondertussen creatieve oplossingen om zijn dertig leden toch tevreden te houden. “In de paasvakantie organiseren we een eigen koersrit, die we over een hele week gaan spreiden. Dan kunnen mensen zelf bepalen wanneer ze die route gaan rijden en op welk tempo ze dat gaan doen. Zo blijft er voor hen nog steeds een aanbod om te fietsen.”

Een club is er juist voor de sociale omgeving en vier is toch maar vier 

Frank Glorieux, directeur Cycling Vlaanderen

Ook bij wielerorganisatie Cycling Vlaanderen overheerst de ontgoocheling. “Ik heb er begrip voor, maar ik ben natuurlijk teleurgesteld. We hadden al keihard gelobbyd om naar groepen met tien te gaan, die groepen werden ook goed gerespecteerd. Als je dan ziet dat we nu terug naar groepen van vier moeten, kan ik mij de ontgoocheling van de wielerclubs perfect inbeelden”, aldus directeur Frank Glorieux.

Glorieux vindt dat de nieuwe maatregelen de werking van de club een stuk moeilijker maken. “Organisatorisch is het niet gemakkelijk om als club in groepjes van vier te rijden. Ook sociaal is het niet ideaal. Een club is er juist voor de sociale omgeving en vier is toch maar vier.”

Alleen voor volwassenen

Cycling Vlaanderen benadrukt dat de clubs altijd zo veilig mogelijk hebben gewerkt. “Wij hebben nog geen enkel geval van besmetting gehad. Ook niet in de grote competitiewedstrijden van vorig jaar, zoals bij de jeugd waar we pelotons van 150 hadden. Waar er wel risico’s zijn: de start- en aankomstplaats, de caféstops of de picknickstops.”

De nieuwe maatregelen gelden alleen voor volwassenen. Jongeren onder de achttien jaar kunnen nog steeds met tien samen buiten sporten. Daarvoor moeten ze wel in clubverband samenkomen en wordt de sportbegeleider niet meegerekend. Ook zwemmen met een groep van deze omvang blijft nog steeds mogelijk voor jongeren.

Meest gelezen