Roze afvalzak verdwijnt op 1 april: "Wie de zak daarna nog gebruikt, riskeert een boete"

De roze afvalzak verdwijnt uit de omloop en is nog maar tot 1 april geldig. Sinds dit jaar mag 95 procent van het plastic afval in de nieuwe blauwe zak, waardoor de roze zak overbodig wordt. "Wie nog roze zakken heeft, gebruikt die de komende week best allemaal op", zegt Filip Van Assche van afvalophaler IVAREM, dat het afval ophaalt in de regio Mechelen-Lier.

Vanaf 1 april mag je geen roze afvalzak meer gebruiken voor plastic afval. Wie thuis dus nog roze zakken heeft, gebruikt die best zo snel mogelijk. "Sinds begin dit jaar mag 95 procent van het plastic in de blauwe pmd-zak, met uitzondering van kleerhangers en speelgoed. Mensen hebben nu drie maanden respijt gekregen, maar vanaf april is het gebruik van de roze zak niet meer toegestaan", zegt Filip Van Assche van afvalophaler IVAREM. 

Wie na 1 april de roze zak nog steeds gebruikt, riskeert een boete voor sluikstorten

Filip Van Assche van afvalophaler IVAREM

Wie de roze zak na 1 april toch nog gebruikt, riskeert een boete. "Het kan zijn dat de gemeente dit zal beoordelen als sluikstorten", gaat Van Assche verder. "Maar als je toch nog roze zakken op overschot hebt, kan je die gewoon in de pmd-zak steken."

Nieuw recyclagesysteem

Volgens Van Assche heeft het verdwijnen van de roze zak ook gevolgen voor het recycleren van afval: "Alle plastics van de roze zak werden laagwaardig gerecycleerd. Dat wil zeggen dat die plastics een nieuwe functie kregen zoals straatbanken of tuinmeubilair. Maar nu gaan we alle plastic verpakkingen recycleren tot nieuwe verpakkingen. Zo proberen we de productie van plastic verpakkingen in de toekomst tot een minimum te beperken."

Meest gelezen