© Radio 2

Sanitaire crisis: Sint-Truiden zorgt met een openbaar toilet voor een oplossing als de nood hoog is

Dringend naar het toilet moeten terwijl je aan het winkelen bent, dat kan echt een probleem zijn in een stad, vooral nu door corona alle horecazaken dicht zijn. In Sint-Truiden kan je bij een dringende boodschap onder de Abdijtoren in het centrum terecht. Daar staat sinds kort een spiksplinternieuw openbaar toilet.

“Is dat open nu? Wat kost dat? O ja, hier staat het: een halve euro”.  Pauly bekijkt samen met Gerty het nieuwe openbaar toilet in Sint-Truiden. “Ik heb geen geld bij, kan dat ook met een bankkaart?” Praktische vragen waar over is nagedacht in Sint-Truiden, want er kan inderdaad met een bankkaart betaald worden. Plassen met een bankkaart in de hand, dit is mogelijk anno 2021. “Het is nog groot ook, maar da’s ook waarschijnlijk voor mensen met een handicap”, zegt Pauly. “Het is hier toch niet nat of vuil, ik denk niet dat het al vaak gebruikt is.”

Het is niet zo vettig als zo'n mobiel toilet op een festival

Gemiddeld wordt het toilet 15 keer per dag gebruikt. Het staat sinds 12 maart op de plek waar vroeger al een urinoir stond. Een urinoir is er nog steeds, maar daar moet je even naar zoeken want dat staat aan de zijkant van het gebouwtje. Rosie en Jens moeten even kijken waar het toilet staat. “Het was me nog niet echt opgevallen”, vertelt ze. “Met de horeca dicht zou dat wel handig kunnen zijn. Maar ik ben er zelf nog nooit op geweest.” 

© Radio 2

Samen met Jens gaat ze toch eens even kijken. “Het ziet er proper uit. Alleen is de wc-rand een beetje nat, dus moet ik dat afvegen.” Het toilet is zelfreinigend, dat wil zeggen dat na gebruik de bril automatisch wordt gereinigd, de druppels die er dan nog opzitten zijn van het reinigingsproduct. “Maar verder ziet het er proper uit, niet zo vettig als een zo’n mobiel toilet op een festival”, lacht ze.

(lees verder onder de foto)

© Radio 2

Voorbijgangers bekijken het nieuwe toilet wat argwanend en niet iedereen is het idee genegen om op de pot te gaan zitten. “Ik heb schrik dat ik niet meer buiten raak, want dat is een zware deur”, lacht Gerty. “Het is hier echt wel dicht, geen ramen niets.” Vermoedelijk hebben de ontwerpers ervoor gekozen om geen ramen te zetten voor de privacy, zodat je echt op het gemak zit.

Dringende boodschap

“Ik moet echt naar het toilet en nu heb ik mijn bankkaart niet bij”, sakkert een man met een volle blaas. Hij rent snel naar zijn echtgenote die hem wat geld toestopt. “Met de horeca dicht is zo’n wc wel nuttig, maar als de cafés weer open gaan, ja dan? Maar nu ga ik toch snel naar binnen”, lacht hij.

Meest gelezen