Sommige scholen zorgen volgende week dan maar zelf voor opvang

Het is duidelijk dat heel wat ouders volgende week met opvangproblemen zitten, nu de paasvakantie al een week vroeger start. Sommigen lossen dit op door een beroep te doen op coronawerkloosheid, anderen proberen het te combineren met thuiswerk. Maar dan nog blijft een groep over die in de problemen zit, steden en gemeenten hebben ook niet altijd een oplossing achter de hand.

In andere omstandigheden zouden veel gezinnen een beroep kunnen doen op grootouders voor de opvang van de kinderen, maar dat is in de huidige omstandigheden niet toegelaten. De reguliere voor- en naschoolse kinderopvang zat op de meeste plaatsen sowieso al volgeboekt. Op heel wat plaatsen zorgen scholen zelf voor opvang, zoals in Bree bijvoorbeeld. 

Opvang alleen met werkgeversattest

"Ik heb deze voormiddag een overleg gehad met de scholen uit onze verschillende deelkernen. En daarbij is gebleken dat ze zelf hun verantwoordelijkheid willen opnemen," zegt burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V). Die benadrukt dat het voor het stadsbestuur onmogelijk is om holderdebolder voor opvang te zorgen voor de kinderen van alle scholen in bubbels van 10 dan nog. "En dus gaan de scholen daar zelf voor zorgen maar wel alleen voor die kinderen van wie de ouders in een beroep zitten waarvoor telewerk niet mogelijk is. Ze vragen dan ook een attest van de werkgever."

Meest gelezen