Videospeler inladen...

Ook Antwerpse haven vreest hinder door geblokkeerd Suezkanaal: "Pieken in alle Europese havens na heropening"

Ook de Antwerpse haven vreest hinder door het containerschip dat het Suezkanaal in Egypte blokkeert. Hoe groot die zal zijn, hangt af van hoe lang het kanaal nog geblokkeerd blijft. "Meer en meer schepen lopen nu vertraging op. Van zodra het kanaal weer opengaat, zal dat tot pieken leiden in alle Europese havens", zegt havenschepen Annick De Ridder (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. 

Een containerschip van 400 meter lang ligt momenteel dwars in het Suezkanaal in Egypte. Dat is een bijzonder belangrijke verbinding tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee, tussen Europa enerzijds en Afrika en Azië anderzijds. Er kan geen enkel schip langs en langs beide zijden liggen er al tientallen te wachten.

"Die schepen gaan dus, als de problemen opgelost zijn, allemaal met vertraging de West-Europese havens aandoen. Dat zal ook daar tot opstoppingen leiden", zegt Annick De Ridder. "Bovendien heeft het ook een gevolg voor het terugbrengen van lege containers naar Azië. Er zal dus vermoedelijk impact zijn, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot die zal zijn."

Er wordt verwacht dat de hinder in het Suezkanaal nog enkele dagen kan duren.

Scheepvaartexpert en kapitein Patrick Blondé voer zelf door Suez en getuigde in "De wereld vandaag". Beluister het hier:

Meest gelezen