Veiligheidszone voor probleemjongeren in Buggenhout na verschillende incidenten: “We lachen er niet meer mee”

In Buggenhout is al zeker voor een maand een veiligheidszone van kracht waarin de politie extra identiteitscontroles zal houden bij probleemjongeren. De maatregel komt er na verschillende incidenten. Vorige lente nam Buggenhout ook al dezelfde maatregel. "Het gaat om minderjarigen, ook van buiten de gemeente", zegt burgemeester Pierre Claeys (CD&V).

Net als vorige lente neemt gemeente Buggenhout maatregelen tegen enkele jongeren die het te bont maken. Het gaat, volgens burgemeester Claeys, voornamelijk om minderjarigen uit Buggenhout, Dendermonde, Opwijk en Londerzeel. Om de overlast aan te pakken stelt Buggenhout een veiligheidszone in waarin 3 politiepatrouilles doorgedreven controles zullen uitvoeren. Ze kunnen zo de identiteit van de jongeren achterhalen, ingrijpen en ontradend werken. 

Al een tijdje opnieuw onrustig

De veiligheidsregel komt er onder meer na een uit de hand gelopen winkeldiefstal. Een jongere nam in een supermarkt een fles sterke drank mee, de uitbater ging hem achterna maar werd buiten opgewacht door een groepje jongeren dat hem enkele klappen uitdeelde. Aan het cultureel centrum en sportcomplex “De pit” bedreigen jongeren volgens de gemeente soms mensen en worden er ook drugs verhandeld. 

“Het is eigenlijk al een maand opnieuw wat onrustig, we waren achter de schermen al bezig met deze maatregel”, zegt Claeys. Buggenhout is dan ook al wat gewend, vorig jaar bij de start van de coronacrisis was er ook al 2 maanden een veiligheidszone na overlast. 

We controleren jongeren vanaf de middag tot middernacht
Pierre Claeys (CD&V), burgemeester Buggenhout

Het is het gemeentebestuur nu menens. “We gaan van de middag tot middernacht doorgedreven controleren”, zegt Claeys nog. “Indien nodig doen we ook aanhoudingen en nemen we contact op met het parket. Vorig jaar is dat ook gebeurd met een minderjarige uit Opwijk.” Burgemeester Claeys benadrukt wel dat het niet enkel om repressie gaat. “We hebben ook gesprekken met de betrokken ouders en we voelen dat ze het ter harte nemen.”

kasto80

Meest gelezen