Uplace

Vlaamse overheid geeft groen licht voor Project Broeklin, maar met voorwaarden

De Vlaamse overheid heeft een voorwaardelijke omgevingsvergunning afgeleverd voor het project Broeklin in Machelen. Het project wil een voortrekkersrol spelen in de circulaire economie en moet voor de creatie zorgen van meer dan 3.000 jobs. Daarnaast gaat het gepaard met de aanleg van een groot parkgebied van 25.000m². 

Er is een nieuwe, belangrijke stap gezet in de realisatie van het project Broeklin, in de schaduw van het viaduct van Vilvoorde. Dat is de opvolger van het gecontesteerde winkelcentrum Uplace. De Vlaamse overheid heeft een 'voorwaardelijke omgevingsvergunning' afgeleverd. Dat wil zeggen dat het project groen licht krijgt, maar dat daar wel voorwaarden aan zijn verbonden. Die hebben vooral te maken met de mobiliteit.

Pendeldienst

Vanaf de eerste ingebruikname van één van de gebouwen, moet er een pendeldienst rijden tussen het station van Vilvoorde en de Broeklinsite met een gemiddelde frequentie van één shuttlebus om de 7,5 minuten en een capaciteit van minstens 360 reizigers per spitsuur. Voorts moet er sensibilisering gebeuren rond de modal shift (de auto ruilen voor andere vormen van vervoer).  De Vlaamse overheid vraagt ook een strenge opvolging van de luchtkwaliteit door het wegverkeer van en naar Broeklin. Daalt die luchtkwaliteit, dan moeten er parkeerplaatsen sneuvelen.  

Groene ruimte

Broeklin draait rond circulaire economie: wat er gemaakt wordt, moet ook ter plaatse verkocht worden. Het is niet de bedoeling dat er grote supermarkten komen. Broeklin moet ook een park aanleggen van 25.000 m² en ruim één miljoen euro mee investeren in stadskernvernieuwing. 

Evenwichtig

Projectontwikkelaar Uplace reageert tevreden op de toekenning van de  omgevingsvergunning. "De vergunning is het resultaat van 2 jaar intensief overleg met alle stakeholders. Er werd maximaal rekening gehouden met de belangen en bezorgdheden van alle betrokkenen", klinkt het in een persbericht. "We gaan een nieuwe ecologische standaard zetten. We investeren 500 miljoen euro in de switch van een lineaire naar circulaire economie, en dat op grote schaal", aldus Uplace-CEO Jan Van Lancker.

Meest gelezen