Wat ligt er op het vastgelopen schip in het Suezkanaal? Illustrator Eva Mouton: "Mijn boeken liggen daar op!"

Een lading boeken van Eva Mouton, illustrator en cartoonist uit Gent, ligt op het containerschip dat is vastgelopen op het Suezkanaal in Egypte. De herdruk van een van haar boeken zit in een van de containers. De levering ervan verloopt natuurlijk vertraging op, maar gelukkig kan de illustratrice er zelf nog mee lachen.

"Ik vond dat filmpje van het vastgelopen schip al enorm absurd. Ik dacht: hoe kan zoiets?", vertelt illustratrice Eva Mouton. "Een uur later stuurde mijn uitgever mij het filmpje door met de woorden: het is heel raar, maar het is echt waar. De herdruk van 'Hey baby, kijk' zit vast op dat schip!" Ondanks het feit dat dat wil zeggen dat de levering van de boeken vertraging oploopt, kan Mouton er gelukkig om lachen:"Het is zo'n beetje het excuus van: mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten. De klanten zullen het wel begrijpen, denk ik."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" over het vastgelopen containerschip hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Toen ik het filmpje van het schip zag dacht ik: hoe kan zoiets? En toen bleken mijn boeken erop te liggen!
Schrijfster en illustrator Eva Mouton uit Gent

3.000 kartonnen babyboeken

Het schip met de naam Ever Given is gigantisch groot met 20.000 containers erop. In een ervan liggen dus de 3.000 boeken van de illustratrice, een miniem deeltje maar. Het schip voer vanuit China naar de haven in Rotterdam. De boeken zijn in China gemaakt om een specifieke reden: "De meeste boeken worden gedrukt in Europa", legt Mouton uit. "Maar in speciale gevallen moet het uit China komen. In dit geval is het een kartonnen babyboek, en daar zijn ze in China in gespecialiseerd, dus laat de uitgeverij het daar drukken."

Als je een boek uitgeeft moet je rekening houden met de tijd dat het duurt om boeken uit China te laten leveren. Zodra de voorraad in de boekenwinkels is uitverkocht, moet je dus al een nieuwe druk voorhanden hebben. De uitgeverij van Mouton had die druk besteld, maar kon natuurlijk niet weten dat het schip waarop de boeken liggen zou vastlopen. "Gelukkig hebben we nog wel een beetje voorraad, maar het zal toch geen weken of maanden meer mogen duren. Het zou dus kunnen dat er een tijdlang geen boeken zullen beschikbaar zijn."

Daar is nu wel echt niks aan te doen, zegt Mouton: "Het schip zit vast en de boeken liggen erop. Absurd, maar raar maar waar." Ondertussen ligt het schip daar nog altijd, maar er is wel een Nederlands baggerbedrijf onderweg om het te bevrijden.

Instastories Eva Mouton
kasto80

Meest gelezen