Universitair ziekenhuis Gent

Taskforce kindergeneeskunde: "Kinderen nog altijd minder besmettelijk dan volwassenen, ook met Britse variant"

Kinderen kunnen nog altijd sneller met corona besmet worden door volwassenen dan omgekeerd. Hun aantal besmettingen volgt vooral het tempo in de maatschappij. Zij zijn niet besmettelijker dan volwassenen, integendeel, ook niet nu de besmettelijkere Britse variant hier dominant is geworden. Dat bevestigt Tyl Jonckheer, voorzitter van de Belgische pediatrische taskforce tijdens deze coronacrisis, in "De wereld vandaag" op Radio 1.  

De lagere scholen sluiten volgende week al, veel kleuterscholen misschien ook. Maar is het sop de kool wel waard, want hoe besmettelijk zijn kinderen nu eigenlijk tijdens deze coronacrisis? "Kinderen zijn minder vatbaar om de infectie te krijgen dan volwassenen", onderstreept Jonckheer. "Ze zijn meestal  ook minder symptomatisch, en zijn daarom minder besmettelijk dan volwassenen."

"Je kan het vergelijken met twee stromen: er is een stroom van infecties van kinderen naar volwassenen of kinderen naar andere kinderen, die redelijk klein is. En er is een stroom van volwassenen naar andere volwassenen, of volwassenen naar kinderen, die redelijk groot is. Dus de infecties bij kinderen volgen meestal wat er in de maatschappij gebeurt bij de volwassenen." Met andere woorden: een kind zal minder makkelijk een ouder of leerkracht besmetten dan omgekeerd. 

De vatbaarheid voor het coronavirus stijgt met de leeftijd: iets oudere kinderen zijn al vatbaarder dan jonge kinderen, maar volwassenen nog meer, en zeker oudere mensen. 

Een kind zal minder makkelijk een volwassene besmetten dan omgekeerd

Luister hier naar het volledige interview in "De wereld vandaag" (en lees door onder het audioblokje):

Universitair ziekenhuis Gent

Zieke kinderen? Ja, maar een ander virus

Nochtans zijn er nu veel kinderen die ziek zijn, maar als zij naar het ziekenhuis gaan, blijkt het om andere virussen te gaan die soms dezelfde symptomen als van corona vertonen, zegt Jonckheer. "Er zijn heel weinig kinderen ziek geweest tot januari, maar nu is er een enorme inhaalbeweging van die andere virussen bezig."

Maar corona blijft vrij beperkt bij de kinderen, ook nu de Britse - meer besmettelijke - variant dominant is geworden in ons land. "We zien wel dat die besmettelijker is, maar het is niet zo dat kinderen nu plots in verhouding veel besmettelijker zijn", zegt Jonckheer.  Over baby's is nog niet zo heel veel bekend, "maar we weten intussen wel dat ze niet zo makkelijk verzorgers gaan besmetten." 

Is de scholen sluiten dan fout?

Wat de kleuter- en lagere scholen betreft en de bezorgdheid voor besmettingen daar, blijft het risico toch relatief beperkt - toch zeker voor besmettingen van kind naar volwassene - zegt Jonckheer, en hij vindt een mogelijke sluiting op dat vlak eigenlijk wel jammer, want "je moet naar de algemene balans kijken". 

Hij verwijst naar het hogere aantal kinderen die mentale hulp nodig hebben in deze coronatijden en de lange wachtlijsten in de kinderpsychiatrie. "We zijn zeer bezorgd over het mentale welzijn van kinderen en tieners. Maar we kunnen in dezen enkel adviseren." 

Meest gelezen