(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Laf van de politiek" en "ik voelde mij kanonnenvlees": leerkrachten en ouders na chaos rond kleuterscholen

De onderwijsnetten hebben gisteravond dan maar zelf een knoop doorgehakt over de vraag of de kleuterscholen al dan niet open blijven. Tot dan waren kleuteronderwijzers en ouders veroordeeld tot verwarring en chaos. Die reacties kwamen ook bij ons binnen: een bloemlezing.

Ouders van kleuters en voor leerkrachten in het kleuteronderwijs hebben een onwezenlijke anderhalve dag achter de rug. Kon u nog volgen? De korte samenvatting van de situatie in één lange zin:

Eerst liet het Overlegcomité weten dat de kleuterscholen open moesten blijven, waarna de leerkrachten daar boos en vol onbegrip op reageerden, waarna minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die zich zelf net boos had gemaakt dat de andere scholen gesloten worden, de leerkrachten leek bij te treden en de ouders vroeg solidair te zijn en hun kinderen thuis te houden, waarna minister-president Jan Jambon (N-VA) ervoor opteerde om de keuze aan de kleuterscholen te laten, waarna de onderwijsnetten de knoop dan zelf maar doorhakten. 

Hoe het dan nu zit? Dat leest u hier. In elk geval kunt u zich voorstellen dat ouders en leerkrachten een onwezenlijke periode achter de rug hebben. Dat horen wij ook in de reacties die we binnenkregen.

"Alleen maar slechte keuzes"

Een terugkerende bezorgdheid bij ouders die niet kunnen telewerken: wie vangt mijn kinderen nu op? "Mijn kinderen zijn drie en vijf jaar oud, dus eerste en derde kleuterklas", legt Celine Huysentruyt uit. "Mijn man werkt in de voeding en ik werk in de verkoop, dus telewerken is voor ons geen optie. Met een knuffelcontact de hele week regelen, is uiteraard ook geen optie. Stof tot nadenken dus."

Ofwel stuur je je kinderen naar de kleuterschool en belast je de school ermee, ofwel hou je je kinderen thuis en ben je geen behoorlijke werknemer

Annelies, alleenstaande moeder met 2 kleuters

Dat is ook het geval bij Peggy Francken en haar man, die 2 kinderen hebben, van wie 1 kleuter, en die allebei een essentieel beroep hebben. "Ik snap dat er maatregelen zijn, maar waarom houden ze geen rekening met ons? Wij zijn de enigen die de boel draaiende houden. Wij kunnen niet direct terecht bij de ouders, want alleen mijn mama is er nog en die is al te oud. Wij hebben al slapeloze nachten gehad: hoe gaan we dit oplossen?"

Bekijk hier enkele reacties van ouders (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Annelies, een alleenstaande moeder met 2 kleuters, merkt dat ze nu alleen maar slechte keuzes kan maken. "Ofwel stuur je je kinderen naar de kleuterschool en belast je de school ermee, ofwel hou je je kinderen thuis en ben je geen behoorlijke werknemer. Want dan belast je in mijn geval de hogeschool en de studenten die daarbij horen."

Onveilig?

Bij sommige leerkrachten heerste er lange tijd onbegrip en onrust. Lore Van Mol, een juf in de eerste kleuterklas, laat ons weten, dat ze geen begrip had voor de beslissing dat kleuterscholen beschouwd worden als een soort "opvang". Ze wijst erop dat de kleuterleerkrachten net heel nauwe contacten hebben met de kinderen in hun klas.

Als wij kleuters naar huis sturen met symptomen dan moeten die niet getest worden. Dan stel ik mij de vraag: is daar dan geen corona bij?

Lore Van Mol, kleuteronderwijzeres

"Als wij kleuters naar huis sturen met symptomen dan moeten die niet getest worden, want onder de 6 jaar testen de dokters geen kinderen. Dan stel ik mij de vraag: is daar dan geen corona bij? Moet ik mij dan niet onveilig voelen? Ben ik een risico in het weekend als ik in de tuin bij mijn ouders of grootouders ga staan?"

Margo Moutschen, een juf in de eerste kleuterklas, heeft net gehoord dat haar school toch sluit (zij het met opvang). "Ik ben wel gerustgesteld met dit nieuws, vooral omdat ik ook wat bang was van het virus. Ik zag de cijfers ook stijgen en voelde me wat kanonnenvlees."

Bekijk hier enkele reacties van leerkrachten (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Xan Boen, meester in de derde kleuterklas, heeft begrip voor zijn bezorgde collega's, maar zegt dat hij toch liever de school open zou houden. "Wij willen in het belang van de kleuters open blijven, zodat ze niet te hard in de war zouden geraken van dat extra weekje vakantie. Ik geef les in de derde kleuterklas en zij zijn ervan overtuigd dat de paasvakantie pas eind volgende week start en niet komende maandag."

"Gejojo"

Zowel bij leerkrachten als ouders hoor je kritiek op de beslissingnemers. "Ik zou gewoon graag hebben dat ze beslissen: open of toe, zodat we het gewoon weten", zucht Lore Van Mol. "Niet het gejojo van dit moment."

Dan liever de korte pijn, hoe lovenswaardig het ook is om de scholen zo lang mogelijk open te willen houden

Toon Bormans, vader van 2 kinderen

Toon Bormans, vader van 2 kinderen onder wie 1 kleuter, vindt dat de politiek geen goede beurt heeft gemaakt. "Ik heb wel begrip voor leerkrachten in het kleuteronderwijs. Want als kinderen wel een bron van besmettingen zijn en alle scholen dicht zijn om de curve naar beneden te krijgen, is het niet logisch dat het kleuteronderwijs wel open blijft. Zij staan net in die vuurlinie, waar afstand bijna onmogelijk is. Daarom is het een beetje laf van de politiek om niet gewoon te zeggen: de scholen zijn toe."

Hij hekelt de besluiteloosheid. "De posities zijn sneller veranderd dan de wind. Dan liever de korte pijn, hoe lovenswaardig het ook is om de scholen zo lang mogelijk open te willen houden. Ouders hebben ook nood aan zekerheid in deze tijd."

Meest gelezen