Yorick Jansens

Antwerpse gemeente Zwijndrecht wil deel zijn van Regio Waasland: “We werken beter samen met Oost-Vlaanderen”

De Antwerpse gemeente Zwijndrecht wil bij het Waasland horen als Vlaanderen in de toekomst opgedeeld wordt in 17 regio’s. De regiovorming komt er om samenwerkingen binnen verschillende gemeenten te vergemakkelijken. Volgens het huidige plan zou Zwijndrecht dan bij Regio Antwerpen horen, maar de gemeente heeft meer voeling met het Waasland. “Met hen werken we al goed samen”, klinkt het. 

Enkele weken geleden is de regering het eens geraakt over een opdeling van Vlaanderen in 17 regio’s. Vlaanderen wil zo komaf maken met de bestuurlijke versnippering en lokale samenwerkingsverbanden. Intercommunales, politiezones en eerstelijnszones werken vaak samen met buurgemeenten, maar er is niet altijd 1 lijn te trekken in die samenwerkingen. De 17 regio’s zouden daarvoor moeten zorgen. 

Onze samenwerkingsverbanden situeren zich voor 75 procent in het Waasland, het is dus  niet logisch om bij Antwerpen te horen

André Van de Vyver (Groen), burgemeester Zwijndrecht

Volgens het plan zal de Antwerpse gemeente Zwijndrecht deel worden van de Regio Antwerpen, maar daar is de gemeente op Linkeroever niet blij mee. “Voor alle duidelijkheid hebben we niets tegen het idee van regiovorming”, vertelt burgemeester André Van de Vyver (Groen) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik vind dat zelfs een vrij logische redenering. Maar onze samenwerkingsverbanden situeren zich op dit moment voor 75 procent in het Waasland. We werken heel goed samen met die gemeenten en willen dat niet opgeven.” Zwijndrecht hoopt dan ook dat de minister op zijn beslissing terugkomt, en dat Zwijndrecht deel mag worden van Regio Waasland. 

Zwijndrecht-Waas

“De positie van Zwijndrecht is doorheen de jaren nooit veranderd. Wij bevinden ons geografisch en historisch aan de linkerkant van de Schelde”, vertelt burgemeester Van de Vyver. “Qua ligging zijn wij dus al zeer lang deel van het Waasland. De gemeente heette vroeger zelfs Zwijndrecht-Waas.”

We hebben een zeer goed contact met de 10 Wase gemeenten en willen deze samenwerking behouden

André Van de Vyver (Groen), burgemeester Zwijndrecht

“Ik heb alle begrip voor de minister die de versnippering in ons land wil tegengaan, maar we hopen wel dat de regiovorming op een logische manier gebeurt”, zegt Van de Vyver. “Op dit moment hebben we een zeer goed contact met de 10 Wase gemeenten. Wij vergaderen regelmatig en bespreken de problemen waar elke gemeente mee geconfronteerd wordt. Het zou logisch zijn om die samenwerking te behouden.”

Steun van gouverneurs

Zwijndrecht zal er dan ook alles aan doen om de indeling te veranderen. “We gaan aan de minister duidelijk maken dat de samenwerkingsverbanden die we hebben met onze Wase collega’s zeer goed zijn. We gaan ook de weinige samenwerkingsverbanden die we hebben met Rechteroever en de nadelen die we ervan ondervinden even verduidelijken. Hopelijk heeft Vlaanderen er oor voor. De gouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen begrijpen in ieder geval onze voorkeur. In het rapport dat de Antwerpse gouverneur heeft afgeleverd aan de minister stond zelfs duidelijk vermeld waarom wij een voorkeur geven aan het Waasland.”

(Lees verder onder de foto.)

Geschiedenis van Zwijndrecht

Als je naar de kaart van Vlaanderen kijkt, lijkt het redelijk onlogisch dat Zwijndrecht deel is van de provincie Antwerpen, en binnenkort misschien ook de regio Antwerpen. “Het is historisch zo gegroeid”, weet Van de Vyver. “Oorspronkelijk was het hele gebied aan de linkerkant van de Schelde, waar de Schelde een grote bocht maakt, deel van Zwijndrecht. Dat is trouwens ook waar onze naam vandaan komt. In ons dialect zeggen we “Zwindrecht”, dat is een combinatie van de woorden “Zwin” en “Drecht” wat verwijst naar het water. Heel het gebied hier was van oorsprong een moerasachtig gebied. Toen de Waaslandtunnel en de voetgangerstunnel gebouwd werd, rond de jaren ’30, wilde Antwerpen dat we een deel van Linkeroever, Sint-Anneke, zouden afgeven aan de stad. Dat hebben we gedaan en we kregen dan een deel van Melsele in de plaats.” 

In de jaren '30 moesten we Sint-Anna op Linkeroever afgeven en kregen we een stuk van Melsele in de plaats

André Van de Vyver (Groen), burgemeester Zwijndrecht

Verdeeldheid bij inwoners

Bij de inwoners van Zwijndrecht is de mening verdeeld. Sommigen voelen zich een Antwerpenaar in hart en nieren, anderen voelen zich dan weer meer aangetrokken tot Oost-Vlaanderen. “Ik vind het logisch dat Zwijndrecht bij het Waasland hoort”, klinkt het. “Je kan dat zelfs zien aan de natuurlijke grens, de Schelde.” Maar ergens anders klinkt het tegenovergestelde: “Mensen in Zwijndrecht zijn mensen van ’t stad, niet van het Waasland”, klinkt het met een sappig Antwerps accent.

Wie “de strijd” zal winnen is nog niet duidelijk.  

kasto80

Meest gelezen