Bijna helft van ouders gebruikt apps om schermgebruik van kinderen te controleren

Bijna de helft van de ouders gebruikt apps om het scherm- en sociale media-gebruik van hun kinderen te controleren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar het mediagebruik en de mediawijsheid bij -18-jarigen en hun ouders. 

Voor dit onderzoek, de tweede editie van de MediaNest Cijfers, vulden ruim 700 ouders een online vragenlijst volledig in. Twintig ouders hebben zich over het mediagebruik van hun kinderen ook nog laten interviewen. Van de ruim 700 ouders hebben 81 een kind met een mentale beperking of met autisme.   

Bijna alle ouders (97%) geven aan dat ze een oogje in het zeil houden wanneer hun kinderen (sociale) media gebruiken. De helft zet de stap naar technische controle. 46% maakt gebruik van apps of software waarmee ze beperkingen kunnen instellen, 68% creëert afspeellijsten met geschikte video’s en een kleine 38% durft de zoekgeschiedenis van zijn of haar kinderen te checken.  Een voorbeeld van zo'n app is Google Family Link, waarmee je onder meer de schermtijd van je kind kan vastleggen of kan bepalen of een spelletje al dan niet door je kind gedownload mag worden. 

Kinderen moeten weten waarom die apps gebruikt worden.

Karen Linten, expert mediaopvoeding

"Het voordeel is dat dat een handig hulpmiddel is om bepaalde afspraken die samen gemaakt zijn makkelijker te kunnen laten naleven", legt Karen Linten, expert mediaopvoeding, uit. "Je kan bijvoorbeeld zeggen: een halfuur schermtijd en dan springt het toestel af.  Wat natuurlijk een nadeel is, is wanneer die apps ook gebruikt worden zonder dat erover gepraat wordt. Kinderen moeten weten waarom die apps gebruikt worden." 

Meer dan de helft van de ouders bespreekt het gebruik van de apps wel met de kinderen.  Het percentage van ouders dat de apps gebruikt, verlaagt wanneer hun kinderen ouder worden. Wat opvalt is wel dat één op de drie ouders de apps toch ook nog gebruiken bij 14-18-jarigen. 

Ook allerkleinsten zitten al voor schermen

Iedereen zit tegenwoordig voor een scherm, ook de allerjongsten. Amper 8% van de kinderen tussen 0 en 4 jaar had in de maand voor de bevraging géén scherm gebruikt, 92% van de 0-4-jarigen deed dat dus wel.  "Ouders geven dat scherm vaak als handig zoethoudertje, omdat ze zelf even iets in het huishouden moeten doen", zegt Karen Linten. "Dat is zeker ok als dat voor korte periodes gebeurt."  

Scherm als zoethoudertje is zeker ok als dat voor korte periodes gebeurt. 

Karen Linten, expert mediaopvoeding

De top 3 van de activiteiten: televisie, filmpjes kijken en muziek beluisteren. Vanaf een jaar of 8 komen daar TikTok, WhatsApp en Snapchat bij, maar YouTube blijft bij alle leeftijden scoren. Games en sociale media komen bovenop de klassiekers.

Bij kinderen is de televisie zelfs nog steeds het populairste scherm. Bij de jongste kinderen volgt daarna de tablet. En bij de 5-7-jarigen is dat zelfs het meest gebruikte scherm. De helft van de kinderen jonger dan 5 mag ook al de smartphone van een van de ouders gebruiken.  De leeftijd waarop kinderen hun eerste eigen smartphone krijgen, is vervroegd: van gemiddeld 11 jaar in 2018 tot gemiddeld 9 jaar in 2020.

Bezorgd over gebruik sociale media en privacy

Bezorgdheden over het gebruik van sociale media nemen toe bij kinderen boven 8 jaar, dat is de leeftijd waarop velen daar voor het eerst mee aan de slag gaan.  Wanneer hun kinderen opgroeien, stellen ouders zich langzaam aan minder vragen. 

Privacy is een dubbel verhaal. Er zijn weinig ouders die zich afvragen of het ok is dat er foto’s of video’s van hun kind online staan (19%) en welke gegevens hun kind online deelt (15%). Anderzijds vraagt ongeveer de helft van de ouders zich wel af hoe ze de privacy van hun kind mee kunnen bewaken. 

Toch geven ouders zelf ook niet altijd het goede voorbeeld wanneer het om privacy gaat.  63% van hen plaatst zelf wel eens een foto of video van de kinderen online en bijna de helft van hen (45%) vraagt hier ook geen toestemming voor, vooral niet aan de jongste kinderen. 

Hoe ouder hoe langer voor het scherm

Kinderen tot 18 jaar brengen op een gewone weekdag 1 à 2 uur door aan één of meerdere schermen. In het weekend of in de vakantie verdubbelt dat cijfer tot 2 à 4 uur. Jongens zitten net iets meer achter de schermen dan meisjes, maar dat gaat om een klein verschil. 

Hoe ouder, hoe meer schermtijd: bij de 0-4 jarigen zit 60% minder dan 1 uur voor een scherm op een weekdag, bij de 8-13-jarigen is dat het geval voor 23%. 

De schermtijd is opvallend hoger bij de kinderen met een beperking. Maar liefst 26% brengt op een weekdag meer dan 4 uur door aan een scherm, terwijl zulke lange uren bij de andere kinderen enkel voor het weekend voorbehouden zijn. 

Doe ik het goed? Enkele tips

Veel ouders vragen zich af of ze hun kinderen op een goede manier begeleiden en opvolgen bij hun schermtijd en hun gebruik van sociale media en spelletjes e.d.. Volgens de onderzoekers is het antwoord op die vraag in de meeste gevallen: "ja". Toch zijn er enkele tips die kunnen helpen. 

  • Durf samen op ontdekking te gaan
  • Vergeet niet dat je kind jou nabootst
  • Let op met technische controle, een goed gesprek is altijd de eerste belangrijke stap
  • Zorg voor een goede digitale balans
  • Maak duidelijke afspraken en houd je kind daaraan
  • Groei mee met je kind, naarmate je kind ouder wordt, kan het stap voor stap meer vrijheid krijgen
  • Maak je niet té veel zorgen
  • Twijfels? Ga op zoek naar info, andere ouders, leraars en opvoeders hebben misschien wel goede raad 

Meest gelezen