Radio 2

Boeren voeren actie in Kluisbergen voor hun bestaan: "Alle landbouwgrond is voor nieuwe bossen"

Boeren voeren vandaag actie op de Hotondberg in Kluisbergen omdat ze zich zorgen maken over hun toekomst. Landbouwgrond wordt meer en meer gebruikt voor andere doeleinden zoals extra bebossing, waardoor de boeren naar eigen zeggen moeilijker vergunningen kunnen bemachtigen.

"Het wordt ons in heel Vlaanderen heel moeilijk gemaakt om nog verder te boeren", zegt landbouwer Luc Reyntjens. Hij is een van de boeren die meedoet met de spandoekenactie "Een Flandrien heeft ruimte nodig" van de Boerenbond. De actie gaat langs routes van een aantal iconische voorjaarskoersen. Zo ligt er ook een groot spandoek in een weide van Reyntjens tijdens de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen.

Het wordt ons in Vlaanderen heel moeilijk gemaakt om nog verder te boeren
Landbouwer Luc Reyntjens

Bebossing en stikstofarrest

De landbouwers klagen met de actie aan dat landbouwgronden in deze tijden worden gebruikt voor andere doeleinden: "Met allerlei wilde plannen zoals bebossing en het stikstofarrest (= een bedrijf moet kunnen bewijzen dat de uitstoot van stikstof niet schadelijk is voor de natuur in de omgeving) wordt het heel erg moeilijk om vergunningen te verlengen of te veranderen", zegt Reyntjens. 

Ook voorzitter van de Boerenbond, Sonja De Becker, zegt dat moeilijker is om aan vergunningen te geraken: "Boeren hebben een stabiel vergunningsbeleid en grond nodig om te kunnen werken. En daar knelt het schoentje, want het huidige vergunningsbeleid staat zwaar onder druk", zegt De Becker. "Zelfs voor bedrijven die aan alle regel- en wetgeving voldoen, is het krijgen van een vergunning heel moeilijk en onvoorspelbaar geworden." En dan wijst ze, net als Reyntjens, ook op het stikstofarrest: "Dat zorgt voor veel onrust en onzekerheid."

Actie

De plaats waar de boeren hun actie laten plaatsvinden is vrij symbolisch. Ze doen dat op de Hotondeberg in Kluisbergen, een plek waar nog een boerderij uit de 18de eeuw staat. In de streek rond Kluisbergen, Oudenaarde en Maarkedal zijn er plannen om 250 hectare extra bos in te plannen, zegt Reyntjens: "Mijn bedrijf is volledig omgeven door zoekzones die zijn aangeduid in het kader van die bebossing. Naast die 250 hectare is er ook nog 100 hectare Muziekbos. En kan er ook nog compensatie bijkomen van de N60."

Het stopt niet. Bossen horen hier thuis, maar open ruimte ook

Landbouwer Luc Reyntjens

"Het stopt niet. Er zijn hier al zoveel bossen", zegt Reyntjens. Hij vindt dat bossen er thuishoren, maar dat men de open ruimte ook niet mag vergeten. "Wij hebben die ruimte natuurlijk nodig voor onze broodwinning, maar ook wandelaars komen hier voor de open ruimte. Als men dat allemaal gaat wegnemen, denk ik toch niet dat dat is wat de maatschappij wil."

Melkveebedrijf

Reyntjens heeft zelf een melkveebedrijf dat weidemelk produceert. "Als er rondom rond alleen maar bos gaat zijn, dan is dat onleefbaar voor onze koeien. We kunnen moeilijk die dieren iedere dag 5 kilometer gaan verplaatsen om te grazen."

"Hier in de Vlaamse Ardennen zijn de bedrijven niet zo groot. We werken volledig circulair en grondgebonden. Er is totaal geen mestoverschot, zoals in bepaalde streken in Vlaanderen. Overal waar men de mond van vol heeft, zoals het werken in korte keten en dergelijke, dat wordt hier gedaan. Het zou jammer zijn dat dat allemaal zou verloren gaan."

Als mijn zoon zijn droom om het bedrijf verder te zetten wordt afgenomen, wat is dan nog zijn toekomst?
Landbouwer Luc Reyntjens

De landbouwer heeft een zoon van 20 jaar die nu nog studeert, maar wel de ambitie heeft om de zaak over te nemen: "Als zijn droom afgenomen wordt, wat is dan nog de toekomst voor de jonge mensen?" En Reyntjes eindigt nog met deze uitspraak: "Ik herinner me vorig jaar in maart dat mensen bang waren dat ze geen wc-papier meer gingen hebben. Ik wil niet weten wat de mensen gaan doen als ze denken dat er geen voedsel meer gaat zijn."

kasto80

Meest gelezen