Coronaboete voor studenten in hun tuin: "Ongrondwettelijk en te absurd voor woorden"

Gemeenteraadslid Lorin Parys (N-VA) geeft de kotstudent die gisteren zijn coronaboete aanklaagde gelijk. In Leuven kunnen studenten volgens een besluit van de burgemeester maar tot 22u in hun tuin zitten met gasten. Parys noemt dat besluit ongrondwettelijk. "Als stadsbestuur moet je iedereen gelijk behandelen."

Voor kotstudent Lander was het gisteren even schrikken. Hij zat in zijn tuin met enkele vrienden toen ze plots een boete kregen van de politie. Nochtans ging alles er coronaproof aan toe. Maar volgens een besluit van de burgemeester mogen kotstudenten maar tot 10u 's avonds meerdere gasten ontvangen in hun tuin. Daarna kan er nog maar één gast aanwezig zijn. 

Hij klaagde de boete aan met een brief en krijgt nu steun van gemeenteraadslid Lorin Parys. "Het moet niet gekker worden dan dat. Wat er in het besluit staat is dat je als Leuvenaar 's avonds wel in je tuin mag zitten met gasten, maar als kotstudent niet. Enkel voor een deel van de inwoners een avondklok invoeren, dat kan niet."

Parys doet ook al een voorspelling voor een eventuele rechtszaak. "De jongens die nu een boete hebben gekregen gaan zeker hun gelijk krijgen voor een rechtbank. Het besluit is simpelweg ongrondwettelijk", zegt Parys. "Wij hebben overigens dat besluit niet gesteund bij de gemeenteraad. Zoiets doet grondwetspecialisten gewoon lachen."

Het stadsbestuur laat intussen weten dat het besluit maandag zal geëvalueerd worden.

Meest gelezen