Politie ontdekt zeldzame cocaïnewasserij in Arendonk: wat is het? En hoe gaan drugscriminelen te werk? 

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft vanochtend een zogenoemde cocaïnewasserij ontdekt in een loods in Arendonk, in de Antwerpse Kempen. In de loods werd cocaïne uitgewassen uit textiel en ter plaatse opnieuw tot blokken geperst. Hoe gaan drugscriminelen te werk en waarom smokkelen ze cocaïne op deze manier? 

De ontdekking van de cocaïnewasserij werd gedaan na informatie van de Nederlandse politiediensten. Vanmorgen is de FGP Antwerpen vervolgens binnengevallen met behulp van de speciale eenheden. Op de locatie en in de eerste uren na het onderzoek werden 11 mensen gearresteerd. Ze zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout voor inbreuken op de drugswetgeving in vereniging en criminele organisatie.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De loods in Arendonk was in verschillende compartimenten onderverdeeld om de cocaïne, die verwerkt is in textiel, er weer uit te halen en in blokken te persen. Er werd ook 51 kilogram cocaïne onderschept. 

Werken via een cocaïnewasserij is een vorm van cocaïnesmokkel die in Nederland relatief veel voorkomt en al vele jaren bestaat, maar in België is het vrij uitzonderlijk.  

Bekijk hier een video van de loods en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Hoe gaan drugscriminelen te werk?

Drugscriminelen kunnen cocaïne smokkelen via kleding of andere stoffen, zoals plastic, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. "Zo dompelen ze een T-shirt of jeansbroek onder in een waterige oplossing met cocaïne­concentraat. Het zet zich vast in het kledingstuk en wordt zo als het ware geperst in de kledingstukken." 

"Aan de kleren zelf merk je geen verschil want het is niet zichtbaar en het zorgt maar voor 15 procent extra gewicht. Bij een simpele drugscontrole is er zogezegd niets aan de hand", aldus Tytgat.

Om de cocaïne weer uit het textiel te halen, kom je bij een cocaïnewasserij terecht. "Daar worden de kledingstukken gewassen in een lichtzure oplossing. Dat veroorzaakt een chemische reactie waardoor de cocaïne kristalliseert en weer vrijkomt."

Met 1 jeansbroek zou je ongeveer 100 gram cocaïne of 240 dosissen kunnen vervoeren, vertelt Tytgat nog. 

Waarom op deze manier?

Volgens professor criminologie aan de UGent Charlotte Colman gebruiken drugscriminelen deze manier vooral om detectie te verkleinen. "Criminelen zoeken altijd naar andere manieren om drugs het land binnen te krijgen. De haven van Antwerpen is de grootste poort voor cocaïne, maar de perceptie kan leven dat de haven nu sterker in de gaten gehouden wordt. Drugs smokkelen via een cocaïnewasserij is een ideaal alternatief omdat de drugs veel moeilijker te detecteren zijn", vertelt Colman. 

Een cocaïnewasserij is zeer uitzonderlijk in België, vertelt Colman nog. "Het is een modus operandi om in de gaten te houden. Het kan betekenen dat criminelen toch met een verruiming qua smokkelwijze bezig zijn."

Maar het is niet omdat er nu ook cocaïnewasserijen opduiken in België dat de drugs ook hier blijven. "België is een ideaal doorvoerland door haar ligging en infrastructuur met zeehavens en luchthavens, maar het grootste aandeel wordt naar Nederland vervoerd om van daaruit verder verdeeld te worden over Europa."

Meest gelezen